Moskva u sporazumu o izviđačkim letovima i pored američkog povlačenja: Rusi se ne boje otvorenog neba

B. VLAHOVIĆ

23. 05. 2020. u 10:30

Москва у споразуму о извиђачким летовима и поред америчког повлачења: Руси се не боје отвореног неба
Jedini dogovor koji je preostao između dve supersile je START-3, koji ističe 2021.
OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

RUSIJA ne namerava da napušta Sporazum o otvorenom nebu i poštovaće ga sve dok on bude na snazi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova RF Aleksandar Gruško, ubrzo pošto su SAD objavile da su odlučile da se iz njega povuku.

Gruško je izrazio nadu da nakon što su SAD napustile taj dogovor, to isto neće učiniti i druge potpisnice tog međunarodnog dokumenta, kojih je ukupno bilo 34.

- Sve dok je Sporazum na snazi, Rusija će poštovati sva prava i obaveze - kazao je Aleksandar Gruško, a u prvim reakcijama Moskva je ocenila da je odluka udarac za bezbednost Evrope.

Povlačenje SAD bi trebalo da stupi na snagu za šest meseci, počev od petka. Kao razlog za izlazak iz dogovora, američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je Rusija ta koja nije poštovala Sporazum o otvorenom nebu.

Kada je on potpisivan 24. marta 1992. godine u Helsinkiju, govorilo se da će doprineti jačanju bezbednosti u svetu. Rusija ga je ratifikovala 26. maja 2001. godine.

ZABRINUTOST U EVROPI DESET evropskih zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka, Belgija, Španija i Holandija, izrazilo je žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju iz Sporazuma. SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Specijalni avioni Rusije i SAD nadletali su recipročno vojne objekte u te dve zemlje, ali je dogovor važio i sa zemljama članicama NATO.

Za vreme inspekcije, u avionima su bili ne samo gosti, već i domaćini, tako da se ne može govoriti o bilo kakvoj špijunaži. Pravi špijunski avioni imaju daleko bolju tehniku za snimanje. Prvi veći skandal izbio je u avgustu 2017, kada su Amerikanci posredstvom Si-En-Ena saopštili da su nezadovoljni zato što je ruski avion proleteo iznad Bele kuće i Pentagona, kao i iznad tajnog bunkera namenjenog za američko rukovodstvo u blizini Vašingtona. List "Njujork tajms" navodi da je upravo taj prelet najviše razgnevio Trampa.

Kasnije su Amerikanci, 2019. godine, izjavili da Sporazum o otvorenom nebu ne odgovara njihovim nacionalnim interesima. Naveli su da Rusi ne dozvoljavaju prelet iznad mesta gde su smešteni balistički projektili, kao i da im nije dozvoljeno letenje iznad delova Rusije gde se održavaju velike vojne vežbe.

Prošle jeseni je "Volstrit džurnal" pisao o tome da je Tramp već potpisao dokument o raskidanju tog dogovora, a glavni argument je da on daje velike mogućnosti Rusima za špijunažu. Amerikanci su okrivili Ruse i za to da njihov avion ima aparaturu za snimanje, koja je zabranjena.

Ruski eksperti su tada došli do zaključka da su u Vašingtonu već odlučili da izađu iz tog međunarodnog dogovora. Moskva tvrdi da neće izgubiti ništa ako se ubuduće ne bude poštovao taj sporazum, jer sve ono što interesuje Ruse odlično se vidi na satelitskim snimcima. Kvote za letenje - po 42 leta godišnje, koje su imali Rusija i Belorusija, mnogo su manje nego što ih imaju sve članice NATO, što govori koliko je ko bio u prednosti.

Posle izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu ostao je samo još jedan, onaj o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji ističe 5. februara 2021. godine.


DOGOVOR I AMERIČKO "GUNĐANjE"

U AVIONU uvek mora biti predstavnik zemlje domaćina koja dopušta nadletanje njene teritorije. Na letelicama nema nikakvog naoružanja, a domaćini imaju pravo da pregledaju opremu za snimanje. Poletanja se obavljaju sa posebnih aerodroma. U Rusiji su to aerodromi u Podmoskovlju - Kubinka, zatim u Ulan Udeu, Magadanu i Vorkuti.

Rusija za nadgledanje SAD i Kanade koristi avione Tu-154M-LK1, a za inspekciju u zemljama Evrope AN-30B. Od 2013. koristi dva nova aviona Tu-214ON. Tada su u SAD 2014. počeli da "gunđaju" da su oni opremljeni novom digitalnom opremom za snimanje.

Amerikanci za inspekcije, prema Sporazumu o otvorenom nebu, koriste letelicu koja je modifikacija "boinga".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoka Jankovic

23.05.2020. 10:53

Mnogo godina unazad Amerima nista ne odgovara cak i to da nisu Rusi!!!