Španija po peti put produžila vanredno stanje: Rampa za turiste podignuta sve do jula

A. P.

četvrtak, 21. 05. 2020. u 23:59

Шпанија по пети пут продужила ванредно стање: Рампа за туристе подигнута све до јула

AP Photo/Bernat Armangue

Vlada u Madridu mnogo opreznija od drugih u popuštanju mera
OD početka krize sa virusom korona Španija je gotovo u svemu sledila Italiju, sa jednom nedeljom zakašnjenja. Sada, kada se obe zemlje nalaze na izlasku iz velike zdravstvene krize, španska vlada postupa, reklo bi se, znatno opreznije od italijanske.

Španski premijer Pedro Sančes, posle burne rasprave sa opozicijom u parlamentu, uspeo je da dobije većinu glasova za peto produženje vanrednog stanja, sada do 7. juna, ali se otvaranje granica i slobodan protok turista iz Evrope i sveta ne očekuje pre početka jula.

I dok je Grčka već otvorila neke plaže, a Italija 3. juna otvara granice za turiste i uspostavlja komercijalne letove, u Španiji do početka jula neće biti moguće nijednom Madriđaninu da ode u svoju kuću na primorju, a kamoli stranom turisti da uđe u zemlju. Ako strani gost i dođe, čeka ga karantin od 14 dana.

Španska vlada smatra da je odluka italijanskih kolega preuranjena, a to donekle pravdaju i poslednjim brojkama obolelih i preminulih. Po podacima za ponedeljak, 18. maj, u Španiji je bilo 256 novih slučajeva i 59 mrtvih, dok je u Italiji 451 novozaraženi i 99 mrtvih!

- Italijanska vlada trpi veliki pritisak od turističkog sektora. I naša takođe, ali mi biramo oprez umesto ishitrenosti - poručio je premijer Sančes, praćen burnim negodovanjem opozicije koja ga optužuje za "ekonomski kolaps zemlje".

Pritisak na Sančesa da otvori granice ne stiže samo od turističkog sektora, već i, kako tvrdi dnevni list "Pais", od evropskih vlada. Naime, na hiljade Nemaca, Engleza, Francuza, Belgijanaca poseduju nekretnine širom Španije, a sada im je onemogućen ulazak.

- Dok god Madriđanin ne bude mogao da ode u Galisiju da poseti svoje roditelje, do tada nijedan Nemac neće moći da dođe u svoju kuću na Majorki - prenosi "Pais" reči neimenovanog ministra.

Dodatno negodovanje stanovništva izazvala je najnovija odluka vlade, po kojoj svi stariji od šest godina moraju da nose maske na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, gde god nije moguće održati distancu.

Komentari (2)

Mile

22.05.2020. 12:45

Sad glume opreznost a kad je trebalo da uvedu mere nije ih bilo briga. Vec su platili visoku cenu, glupi ljudi uce iz svojih gresaka, pametni iz tudjih.

Rajka tračarajka

22.05.2020. 16:56

Ma napravite karantin da niko ne sme da izađe iz kuće do 31 decembra.