JEDNA od "teorija zavere" koje kruže francuskim društvenim mrežama, ali i ozbiljnim medijskim prostorom ove zemlje, kaže da je virus korona pobegao naučnicima iz laboratorije i da za to najveću krivicu snose Francuzi i Kinezi!

Naime, zajednička francusko-kineska laboratorije "P4" koja se bavi patogenim istraživanjima visoke četvrte klase, udaljena je od pijace u Vuhanu, gde je sve započelo, svega 280 metara! Ovo je navelo jedan deo javnosti da zaključi kako u toj čudnoj podudarnosti "ima nečega".

Glasine koje su se probile do javnosti govore o zaraženim slepim miševima koje su iz laboratorije iznosili zaposleni da ih prodaju na pijaci, ne bi li tako malo dopunili mesečne prihode! Virus je, prema ovoj teoriji, sa slepih miševa najpre prešao na ljuskavce, odnosno pangoline, a sa njih na čoveka. Epidemija je, tako, po ovoj verziji, rezultat ljudske greške, namerne ili nesvesne.

Veliki broj francuskih medija prenosi ovih dana te glasine, pokušavajući da ih opovrgne naučnim objašnjenjima. Tako je poznati francuski istraživač Frederik Kek skrenuo pažnju da "teorije zavere" nisu ništa novo i da se pojavljuju svaki put kada se javi i neki novi virus. On ističe da virusi nastaju u prirodi, a ne u laboratorijama.


Pročitajte i: Dvoje putnika na kruzeru "Dajmond princes" preminulo od korona virusa, 29 u kritičnom stanju- Veoma bi bilo teško fabrikovati virus, a još teže pustiti ga, a da ne budete prva žrtva - poručio je Kek.

Dvojica kineskih profesora, Botao Ksijao iz Gvandžua i Lei Ksijao iz Vuhana, takođe su izašli s teorijom da je "moguće da je korona virus poreklom iz laboratorije u Vuhanu".

Da bi potkrepili tu teoriju, naveli su da 13 slučajeva obolelih, od prvih 41, nije imalo veze s pijacom u ovom gradu. Drugi stručnjaci to opovrgavaju, ističući između ostalog da su istraživanja na slepim miševima, o kojima se govori, vršena još pre sedam godina.