SRPSKI državljani, koji su bili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu - potvrdio je ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić i dodao da su ostali, inače članovi posade, uglavnom dobro.

Na brodu "Dajmond princes", koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, među njima i 14 državljana Srbije.

- Dobra vest je da je dvoje pušteno iz karantina, pomogli smo im da odu do aerodroma, čekirali su se i u petak ujutru bi trebalo da stignu u Beograd - rekao je Glišić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je u četvrtak da je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu, posle dobijenih potvrda o tome da nisu zaraženi virusom korona, prevezeno u hotel u Tokiju.

- Oboje su zdravi i zadovoljni završetkom karantina i mogućnošću da se posle dužeg vremena vrate kući. Nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, pa su kolima naše ambasade prevezeni na tokijski aerodrom "Narita", odakle putuju komercijalnim letom - rekao je Dačić. - I 12 državljana Srbije, članova posade na brodu, osećaju se dobro, dvoje koji su testirani dobili su nalaz da su zdravi, a najavljeno je da će oni koji nisu do sada, biti testirani narednih dana.

OPREZ "Čišćenje" ulicaPročitajte i: Dvoje putnika na kruzeru "Dajmond princes" preminulo od korona virusa, 29 u kritičnom stanju


Do sada su preminula dva putnika ovog broda, dok je njih 29 u kritičnom stanju. Na brodu je 620 zaraženih. Preminuli putnici bili su muškarac i žena iz Japana, starosti 87, odnosno 84 godine. Ali zabrinutost izaziva činjenica da je među osobama u kritičnom stanju i jedna koja je ranije bila negativna na testiranju.

Japansko ministarstvo zdravlja nije moglo da potvrdi koliko je putnika ostalo na brodu, niti kada će njihovo iskrcavanje biti završeno. Do sada su se sa broda kućama vratili Australijanci, njih 150, građani Hongkonga, Kanade, SAD, Japana.

Od virusa korona (kovid-19) do sada je preminulo 2.126 osoba, zaraženo je 75.600, a u poslednja 24 časa u kineskoj provinciji Hubej, u kojoj se virus prvi put i pojavio, obolelo je još 349 osoba, što je najmanji broj obolelih u toku jednog dana. Ipak, stručnjaci navode da je to najverovatnije zbog promene shvatanja šta je "potvrđeni slučaj virusa", odnosno, prema najnovijim smernicama kineske vlade neće se više računati klinički dijagnostikovani pacijenti, već samo laboratorijski, dok će se drugi smatrati sumnjivim slučajevima.

Ovaj pad broja novih slučajeva obolevanja od virusa korona u Kini je ohrabrujući, ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija, ali je prerano da se zna da li će se ovaj trend nastaviti. U ostatku sveta procenat inficiranih veoma je nizak u poređenju sa Kinom, ali je to možda samo privremeno.


SEKTA POGODNA ZA VIRUS

JUŽNA Koreja prijavila je u četvrtak prvu osobu umrlu od novog virusa, dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao stotinu. Polovinu čine članovi jedne sekte. Broj zaraženih u ovoj zemlji udvostručio se u poslednja 24 časa, posle velikog skoka broja slučajeva zabeleženih u Deguu, četvrtom po veličini gradu u zemlji, koji ima više od 2,5 miliona stanovnika. Gradonačelnik je pozvao stanovništvo da ostane u svojim kućama.