Protesti se nastavljaju, upozorenje Marin Le Pen: Francuska u vatri i krvi

NovostiOnline/G.Č.

14. 01. 2020. u 18:45

Протести се настављају, упозорење Марин Ле Пен: Француска у ватри и крви

AP Photo/Christophe En

Za čuđenje je želja ove vlasti da Francusku dovede u stanje "vatre i krvi", koja se u toj situaciji nalazi duže od godinu dana
(PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA)


NAJODLUČNIJI Francuzi nastavljaju štrajk i pored ponuda vlasti da "zakopaju" predloženu starosnu granicu od 64 godine za odlazak u punu penziju. Sindikalne vođe, koje su odlučile da produže pobunu, organizuju trodnevni protest s lokalnim akcijama širom zemlje. Dobili su i podršku dvoje najvećih opozicionih lidera, krajnjeg levičara Žan-Lika Melanšona i krajnje desničarke Marin le Pen.

- Za čuđenje je želja ove vlasti da Francusku dovede u stanje "vatre i krvi", koja se u toj situaciji nalazi duže od godinu dana – poručila je juče Le Penova izrekom koja se koristi kada se govori o devastiranju.

Istakla je da je godište za punu penziju povučeno, ali da je u predlogu zakona ostalo sve drugo što je skandalozno. Za potpuno povlačenje spornog teksta je i Melanšon, koji je, kao osvedočeno dobar orator, istakao da je predlog zakona "atentat protiv socijalne demokratije".

Broj štrajkača se smanjio, ali gradski saobraćaj u Parizu je i dalje usporen. Zanimljivo je da je štrajkača na železnici u ponedeljak bilo manje, ali da su od juče opet u porastu. Na železnici, na primer, rad je obustavilo nešto preko šest odsto ukupno zaposlenih, ali je on izuzetno visok među mašinovođama, među kojima je juče štrajkovala čak četvrtina. Dan ranije, bilo ih je 22 odsto.

Mnogi su bili promorani da počnu da rade, jer finansijski ne mogu da izdrže dugograjnu obustavu rada.

Juče su ulične manifestacije održali najtvrđi štrajkači u Nantu. Železničarima su se između ostalih pridružili i zaposleni u rafineriji. Danas nastavljaju protest. U Staroj luci u Marselju juče su se takođe okupili nezadovoljni, među kojima su bili i zaposleni u školstvu.

U Parizu, povorka je krenula od Vojne škole i prošla kroz kvart gde se nalazi veći broj ministarstava. Danas je okupljanje zakazano ispred Bersija kod ministarstva Finansija, a sutra na Monparnasu. Veliki intersindikalni protest biće održan u četvrtak. Ova sedmica predstavljaće test istrajnosti.

Istovremeno, pobunile su se i druge branše. Tako su advokati zaoštrili svoj protest, zbog čega su otkazana mnogobrojna suđenja. Juče su se pobunili i bolnički lekari, zbog malih primanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije