Pažnju svetske javnosti uoči 74. zasedanja Generalne skupštine UN gde je najavljeno prisustvo predstavnika 193 države, ukrala je 16-godišnja švedska aktivistkinja za klimatska pitanja Greta Tunberg, koja je na samitu o klimi uputila emotivan apel i prekor liderima.

- Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove svojim praznim rečima - poručila je u UN Tunbergova, koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, koji su kulminirali globalnim protestima protiv klimatskih promena. - Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ovde. Trebalo bi da sam u školi.

Greta je dodala da čak i najstroža smanjenja emisija štetnih gasova svetu daje šansu od 50 odsto da ograniči globalno zagrevanje u budućnosti na dodatnih 0,4 stepena.

- To nije dovoljno - naglasila je ona. - Nećemo vam dopustiti da se s tim izvučete. Sada podvlačimo liniju.

Nešto kasnije američki predsednik Donald Tramp, koji je došao nenajavljen na Samit jer SAD nisu bile na dnevnom redu i zadržao se oko 15 minuta u vreme kada je mlada Šveđanka govorila, objavio je tvit kojim se podsmeva vatrenom govoru Tunbergove: "Ona izgleda kao srećna mlada devojka koja se raduje divnoj budućnosti. To je lepo videti"! U sledećih nekoliko sati dobio je 150.000 negativnih odgovora na svoj tvit.

Došlo je do prve čarke među "velikima", odlukom Vašingtona da odbije da izda vize članovima ruske delegacije koja je trebalo da učestvuje na zasedanju. Rusija je pozvala američkog ambasadora u toj zemlji da bi uložila protest, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da će o tome govoriti u obraćanju na zasedanju.