Zaštita evropskog načina života izazvala buru reakcija u vrhu Evropske komisije

Tanjug

12. 09. 2019. u 14:40

Заштита европског начина живота изазвала буру реакција у врху Европске комисије

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker Foto Tanjug-AP

Odluka izazvala trenutnu reakciju različitih političkih stranaka, koje su se usprotivile upotrebi fraze koju koristi krajnja desnica, nazivajući je "uvredom" i "neprihvatljivom"
Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kritikovao je odluku svoje naslednice da stvori komesara za "zaštitu evropskog načina života", jer se time sugeriše da je prihvatanje migranata protivno vrednostima kontinenta.

Najviši tim Ursule fon der Lajen, uključio je odgovornost za migraciju u resor novog grčkog komesara, Margaritisa Shinasa, pod novootvoreni portfelj "Zaštita evropskog načina života".

PROČITAJTE JOŠ -Kandidati strepe pred važan ispit

Ta odluka je, međutim, izazvala trenutnu reakciju različitih političkih stranaka, koje su se usprotivile upotrebi fraze koju koristi krajnja desnica, nazivajući je "uvredom" i "neprihvatljivom".

U onome što Politico.eu ocenjuje kao krajnje neobičnu intervenciju pre nego Fon der Lajen zvanično stupi na dužnost, Junker je rekao za Juronjuz da se protivi ovom potezu i predviđa da će biti preinačen.

"Ne sviđa mi se ideja da se evropski način života protivi migracijama. Prihvatanje onih koji dolaze izdaleka je deo evropskog načina života", rekao je odlazeći predsednik Komisije.

"Evropski način života" značio je spajanje glavnih talenata i energija, i poštovanje drugih, bez obzira na njihovu boju i poreklo", rekao je Junker.

Dodao je da titula posla ne odgovara Shinasovim vrednostima, koji je bio njegov glavni portparol tokom poslednjih pet godina.

Evropski poslanik za obnovljenu Evropu Paskal Kanfin rekao je u sredu da će njegova grupa tražiti da Fon der Lajen promeni naslov portfeljea.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva rekla je danas da "nema promene imena ili bilo kakve promene koje treba objaviti", dodajući da "u ovom trenutku očigledno nema brze odluke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije