Pentagon otkrio tip rakete koju je testirao, razvoj počeo u februaru

NovostiOnline

20. 08. 2019. u 19:01

Пентагон открио тип ракете коју је тестирао, развој почео у фебруару

Foto Tanjug / AP

Krstareća raketa koju su Sjedinjene Američke Države testirale u nedelju bila je varijanta rakete „tomahavk“
Krstareća raketa koju su Sjedinjene Američke Države testirale u nedelju bila je varijanta rakete „tomahavk“, izjavio je za Sputnjik portparol Pentagona.

„Raketa je bila varijanta krstareće rakete ’tomahavk‘“, rekao je portparol Ministarstva odbrane SAD, potpukovnik Robert Karver.

Pentagon je ranije saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta.

Ranije je američka vojska koristila kopnene verzije raketa „tomahavk“, pod kodnim nazivom „grifon“, koje su lansirane iz mobilnih sistema. Prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su SSSR i SAD potpisali 1987. godine, te rakete trebalo je da budu uništene.

Sporazuma o likvidaciji raketa prestao je da važi 2. avgusta. Sporazumom su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

PENTAGON: RAZVOJ NOVE RAKETE POČEO U FEBRUARU

Razvoj nove krstareće rakete kopnenog baziranja počeo je u Sjedinjenim Američkim Državama u februaru 2019. godine, a sistem će ući u upotrebu za nekoliko godina, saopštila je za Sputnjik pres-služba Pentagona.

Foto Depositphotos

„U okviru sveobuhvatnog odgovora na narušavanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane Rusije, Sjedinjene Američke Države su objavile da će krajem 2017. godine započeti istraživanja i razvoj koncepata konvencionalnih raketa kopnenog baziranja prema Sporazumu. Nakon što su Sjedinjene Američke Države obustavile svoje obaveze prema Sporazumu, Ministarstvo odbrane započelo je u februaru 2019. godine idejni projekat sistema krstarećih i balističkih raketa kopnenog baziranja”, rekao je portparol pres-službe, potpukovnik Robert Karver.

On je podsetio da su Sjedinjene Američke Države ranije izjavile da će se nakon povlačenja iz Sporazuma o likvidaciji raketa baviti istraživanjem i razvojem konvencionalnih krstarećih raketa kopnenog baziranja i balističkih raketa.

„Ovaj test pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država istraživanjima i razvoju. Razvoj konvencionalnog (nenuklearnog) krstarećeg raketnog sistema kopnenog baziranja je u ranoj fazi testiranja i proći će godine pre nego što bilo koji operativni sistem bude spreman za upotrebu“, naglasio je Karver.

On je dodao da će Pentagon nastaviti da testira raketne sisteme „prema potrebi“, kako bi se utvrdile mogućnosti realizacije projekta i njegove potencijalne koristi za američku nacionalnu odbrambenu arhitekturu.

Portparol Pentagona je istakao da Vašington ranije nije testirao rakete kopnenog baziranja dometa većeg od 500 kilometara. Pritom, on nije odgovorio na pitanje koji je lanser korišćen za lansiranje rakete.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Dejstvo Sporazuma okončano je 2. avgusta, a prema njemu su bile zabranjene rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „Tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Komentarišući američke raketne probe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skrenulo je pažnju na činjenicu da je u probnom lansiranju unapređene rakete „Tomahavk“ korišćen univerzalni lanser Mk-41. Moskva je to ocenila kao „očigledno novu potvrdu da su ovi lanseri predviđeni za lansiranje ne samo raketa-presretača, već i krstarećih raketa“, što je predstavljalo narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa i na šta je ruska strana više puta ukazivala.

Raskidanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jednog od stubova globalnog sistema strateške stabilnosti, dogodilo se nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile da se iz njega povuku, navodno zbog kršenja od strane Rusije, koju je Vašington optužio za razvoj i testiranje zabranjene rakete 9M729. Moskva tvrdi da raketa ima domet manji od 500 kilometara.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vlada

21.08.2019. 14:47

@Jasno - A sta si sad hteo da kazes?,da poverujemo,da su u februaru ,poceli da rade na ovoj raketi,gle cuda kad su izasli iz sporazuma i za 6 meseci,je vec uspesno testirali??!,koliko treba da imas IQ da bi u ovo poverovao??,a Sputnik je preneo reci potpukovnika Karvera!!,i zato je to propaganda??,bravo za tebe,jos jednom!!