Amerika šalje čuvare tankera?

Ekipa „Novosti“

nedelja, 21. 07. 2019. u 10:10

Америка шаље чуваре танкера?

Britanski tanker koga su presreli Iranci AP Photo

Nova kriza u zalivu posle iranske akcije zaplene britanskih brodova kod ormuskog moreuza. Iranski savet: ovo je odgovor Englezima

Jasno je ko namerava da prvi iskoristi zaoštravanje situacije u Ormuskom moreuzu i na Bliskom istoku u celini: Pentagon je upravo odobrio prebacivanje vojnika u Saudijsku Arabiju. SAD su saopštile da će započeti međunarodnu operaciju "zaštite plovidbe na Bliskom istoku", a u pozadini nedavnih događaja u području Persijskog zaliva. Tako je predsednik Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov prokomentarisao najnoviju krizu u Zalivu, izazvanu iranskom zaplenom brodova na otvorenom moru.

Pročitajte još: Iran objasnio zašto je zaplenjen britanski brod, Rusi među posadom

Senator je naglasio da Pentagon namerava da pripremi međunarodnu operaciju "Čuvar", radi osiguranja bezbednosti ključnih pomorskih puteva na Bliskom istoku, i dodao da brzina kojom je objavljeno da se radi na operaciji potvrđuje pretpostavku da su Amerikanci samo čekali povod za jačanje svog vojnog prisustva u regionu i da su ga dočekali.

Iranska državna televizija je objavila snimak britanskog tankera "Stena Impero", koji je u petak zaplenila iranska Revolucionarna garda.

Na snimku se vidi kako je tanker usidren kod luke Bandar Abas na jugu Irana, nadomak Ormuskog moreuza.

Zvaničnik Ormuske provincije zadužen za morsku plovidbu Alahmorad Afiripur rekao je da će sva 23 člana posade ostati na brodu, u skladu sa bezbednosnim procedurama, prenosi AP.

Prethodno je Teheran saopštio da je razlog zaplene to što je tanker udario u iranski ribarski brod.

U međuvremenu je iranski Savet čuvara saopštio da zaplena britanskog naftnog tankera predstavlja odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog tankera kod Gibraltara.

- Pravilo recipročne akcije je dobro poznato u međunarodnom pravu - rekao je portparol Saveta Abas ali Kathodaei, a prenela agencija Fars.

Vašington šalje dodatne trupe

Velika Britanija je juče pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu. Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da će London odgovoriti na odmeren ali snažan način.

Šef britanske diplomatije je kazao da je o toj situaciji raspravljao s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, ali i da očekuje da će razgovarati i sa iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom.

Skaj njuz je preneo da je Hant poručio da će biti posledica ukoliko Iran ne preda dva naftna tankera koja je zaplenio u Ormuskom moreuzu, a Rojters je naveo da je britanska firma "Norbulk šiping", koja upravlja drugim zaplenjenim tankerom, objavila da je brod nastavio put nakon što su ga napustile naoružane osobe.

U POSADI I TRI RUSA

Ruska ambasada u Teheranu potvrdila je da su se na tankeru "Stena Impero" nalazila trojica Rusa..

- Istina je, na tankeru su se nalazila trojica ruskih građana - dva mehaničara i jedan elektromehaničar. Svi članovi posade, ukupno 23 osobe, ostaju na zaplenjenom brodu do završetka odgovarajuće procedure, kako su i saopštili Iranci - rekao je iz pres službe ambasade Andrej Ganjenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije