Amerika za Porošenka

B. VLAHOVIĆ

08. 04. 2019. u 10:41

Америка за Порошенка

Petar Porošenko / Foto AP

Zakazana debata dva rivala za predsednika u Kijevu na stadionu "Olimpijski" sa 70.000 mesta. Timošenkova odbila da vodi ovaj svojevrsni politički šou

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


AMERIČKE diplomate prestale su da skrivaju na čijoj su strani na predsedničkim izborima u Ukrajini. Specijalni predstavnik Vašingtona za Ukrajinu Kurt Volker je izjavio da je Petar Porošenko (53), uprkos greškama koje je pravio i tome što je unekoliko razočarao svoje građane, ipak sproveo više reformi nego bilo ko u poslednje dve decenije. Volker smatra da je Porošenkova prednost i to što se uspešno suprotstavlja Moskvi.

Otvoreno stajući na stranu Porošenka, Kurt Volker kaže da njegov konkurent Vladimir Zelenski (41) pozicionira sebe kao kritičara sistema i ne može se pohvaliti uspehom. Naravno da su Porošenkove pristalice odmah počele da se hvale da je Vašington na strani dosadašnjeg predsednika Ukrajine. Koliko američko navijanje može da pomogne Porošenku, tek će se videti.

PROČITAJTE I:Porošenko pred izbore duva u ratne trube

Dva dana uoči drugog kruga predsedničkih izbora, u Kijevu će se 19. aprila na stadionu "Olimpijski", koji prima 70.000 gledalaca, održati debata između Zelenskog i Porošenka. Taj politički šou televizija će direktno prenositi. Interesantno je da je Porošenko pristao na uslov Zelenskog da daju krv na analizu da bi se utvrdilo da li koriste narkotike i alkohol, za šta su Porošenka optuživali njegovi konkurenti.

Iako su lekari saopštili da su analize krvi obojici kandidata dobre, novinari su se raspisali o tome da Porošenko koristi insulin, jer godinama ima dijabetes. Zelenski je predložio da bivša premijerka Julija Timošenko, koja nije ušla u drugi krug, vodi debatu, ali ona to nije prihvatila.

Vladimir Zelenski / Foto AP


Porošenkova taktika se zna. On će se truditi da dokaže da Zelenski nije sposoban da vodi zemlju. Zelenski ne bi bio prvi glumac koji je postao predsednik države: bio je to, svojevremeno, Ronald Regan. Zelenski je, osim toga, obrazovan, završio je pravni fakultet.

KLIČKO SE SMEJAO BIVŠI svetski prvak u boksu Vladimir Kličko ismejao je Porošenka i Zelenskog, koji su dali krv kako bi se utvrdilo uzimaju li oni narkotike i jesu li alkoholičari. "Sve je bilo smešno, jer se analize na doping i drogu ne mogu uraditi tako brzo kao što je to učinjeno ovog puta u Kijevu", kazao je Kličko.

Hoće li u drugom krugu pobediti Zelenski, najviše zavisi od toga da li će na birališta izaći veliki broj mladih glasača koji smatraju da, posle pet godina vladavine, Porošenko treba da ode. Porošenko, pored toga, plaši građane pričom da bi, ako pobedi Zelenski, njegov sponzor oligarh Igor Kolomojski, koji živi u Izraelu i povremeno u Švajcarskoj, mogao ekonomski da razori Ukrajinu.

Porošenko i Kolomojski su bili saveznici dok je trajao intenzivan sukob u Donbasu. Tada je Kolomojski finansirao ukrajinske nacionaliste, ali čim se situacija smirila, tom najbogatijem Jevrejinu u Ukrajini oduzeta je Privat banka i ukinute su mu brojne privilegije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

X.Y.Z.

09.04.2019. 18:16

Нормално да је за њега, они су га и поставили да изазове рат!!!!

РОБИА

12.08.2019. 19:03

Исти смрад....смрде на километре ! Волкер-порошенко. Белосветско смече !