EK: Privredni rast evrozone će usporiti narednih godina

Tanjug

08. 11. 2018. u 16:29

ЕК: Привредни раст еврозоне ће успорити наредних година

Foto: Thinkstock

Očekuje se da će privredni rast evrozone usporiti narednih godina, jer se blok suočava sa rizicima koji proizlaze od ekonomskih mera SAD, od nejasnih uslova o britanskom "razvodu" od EU i "rasipničkih" budžetskih planova u članicama sa visokim dugom, saopš

Očekuje se da će privredni rast evrozone usporiti narednih godina, jer se blok suočava sa rizicima koji proizlaze od ekonomskih mera SAD, od nejasnih uslova o britanskom "razvodu" od EU i "rasipničkih" budžetskih planova u članicama sa visokim dugom, saopštila je Evropska komisija.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, objavljenim danas, EK je revidirala naniže procenu privrednog rasta evrozone za narednu godinu i predvidela dalje usporavanje rasta do 2020. godine, prenosi Rojters.

Revidirana projekcija rasta, iako očekivana, mogla bi da iskomplikuje plan Evropske centralne banke o ukidanju programa monetarnih podsticaja, ali pozitivna vest za ECB je da Komisija predviđa da će inflacija u Uniji iznositi 1,8 odsto ove i sledeće godine. ECB cilja stopu blizu 2,0 procenta.

PROČITAJTE JOŠ: NAPETO IZMEĐU EU I ITALIJE: Rim ne odustaje od spornog budžeta

Bruto domaći proizvod evrozone će, prema projekcijama EK, porasti za 2,1 odsto u ovoj godini, posle rasta od 2,4 odsto prošle godine.

Usporavanje rasta će se nastaviti i dogodine, jer će ekonomija evrozone porasti po stopi od 1,9 odsto, što je blago niže u odnosu na raniju projekciju od 2,0 odsto.

Iako se očekuje da će sve članice evrozone nastaviti da beleže rast, privredna ekspanzija tog bloka će 2020. godine dodatno usporiti na 1,7 odsto, navodi se u prvim procenama Komisije za tu godinu.

Komisija je, takođe, revidirala naniže i projekcije za Nemačku, Francusku i Italiju.

Tako predviđa da će Nemačka, najveća evropska ekonomija, ove godine zabeležiti rast od 1,7 odsto, nakon prošlogodišnjih 2,2 posto. Ranija prognoza nemačkog rasta za ovu godinu iznosila je 1,9 posto. Dogodine, nemački BDP će porasti po stopi od 1,8 odsto, umesto 1,9 odsto, a 2020. će se vratiti na 1,7 posto.

Komisija prognozira Italiji rast od samo 1,1 odsto ove godine, zatim od 1,2 odsto sledeće godine i od 1,3 procenta 2020. godine.

Projekcije italijanskog rasta se podudaraju delimično samo sa prognozama datim za Britaniju, koja nije članica zone evra i koja napušta EU u martu. Procenjuje se da će ekspanzija britanske ekonomije ove godine iznositi 1,3 odsto, a sledeće 1,2 odsto, i da će na tom nivou ostati i 2020.

Celokupna Evropska unija će, kako poručuju iz Komisije, porasti po stopi od 2,1 odsto u ovoj godini, u narednoj godini po stopi od 1,9 odsto, a u 2020. će porasti za 1,8 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije