Poglavar Ruske pravoslavne crkve oštar: Patrijarh Vartolomej krši kanone

Tanjug

10. 10. 2018. u 00:34

Поглавар Руске православне цркве оштар: Патријарх Вартоломеј крши каноне

Patrijarh Kirili i patrijarh Vartolomej
Foto: Tanjug/AP

Carigradski patrijarh Vartolomej prekoračio je svoja ovlašćenja i „pretenduje na vaseljensku vlast koja nije uobičajena za pravoslavnog arhijereja“, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Carigradski patrijarh Vartolomej prekoračio je svoja ovlašćenja i „pretenduje na vaseljensku vlast koja nije uobičajena za pravoslavnog arhijereja“, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Danas, kada carigradski patrijarh pretenduje na vaseljensku vlast koja nije svojstvena za pravoslavnog arhijereja, mi smo na strani istine, na strani pravoslavlja. I mi ćemo čvrsto štititi naše pravoslavne kanone, našu veru“, rekao je patrijarh Kiril, prenosi sajt Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh je dodao da je neophodno moliti se kako bi prinudno razdvajanje od carigradske patrijaršije, kojem je Ruska pravoslavna crkva pribegla zbog njenih nezakonitih postupaka u Ukrajini, ne bi postala podela veka, kao što se desilo u 11. veku kada su se pretenzije rimskog episkopa na vaseljensku vlast pretvorile u podelu jedinstvene crkve“, prenosi Sputnjik.


Početkom septembra je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovala svoje egzarhe u Kijevu. Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharisticku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

.

10.10.2018. 16:11

PATRIJARH MOSKOVSKI I SVIH RUS je pravilna titula. Ovde i dolazi do velike greske, jer ako napisete "cele Rusije" onda se to odnosi na teritoriju Ruske Federacije, a ustvari ova titula se odnosi na sve "Rusiće" - Istocne Slovene. Kao kada bi titula naseg Patrijarha glasila "Arhiepiskop Pecki, Mitropolit Beogradsko-karlovacki i Patrijarh SRBIJE", time on nije Patrijarh vernima van Srbije, zato je "... Patrijarh Srbski" to jeste svih Srba.