U Austriji, zbog otpora jednog broja roditelja da svoju decu vakciniše, ponovo su se pojavile neke ranije iskorenjene bolesti.


Tako je Austrija od početka godine suočena sa povratkom boginja, a eksperti kažu da je to zbog odbijanja mnogih roditelja da vakcinišu svoju decu.

U prva četiri meseca ove godine zabeležno je čak 71 slučaja oboljenja boginja, što je značajni rast imajući u vidu da je prošle godine registrovano ukupno 28 slučaja.

Usled porasta oboljenja od boginja pokrenuta je diskusija o uvođenju obavezne vakcinacije dece.

U Austriji ne postoji obaveza vakcinacije, kako za decu, tako ni, što je u drugim zemljama drugačije, za medicinsko osblje.

Procenjuje se da već šest odsto dece u starosti od dve do pet godine nije vakcinisano protiv boginja, što je više od 20.000 dece.
Deset odsto vakcinisane dece nije revakcinisano, što je daljih 39.000 dece ispod pet godine i više od 37.000 đaka.

Inače vakcina je besplatna i, ako se revakciniše dete onda ima doživotnu zaštitu, ukazuju nadležne službe.

Osim malih boginja u porastu je i oboljenje od zauški i velikog kašlja.

Sedam dana nakon rođenja deteta u Austriji roditelji su obavezni da urade prvu kontrolu novorođenčeta kod pedijatra.

Postoje obavezni pregledi kojima se prati rast i razvoj deteta do njegove pete godine i koji se moraju obaviti kod dečjeg lekara, a rezultati se upisuju u "Paš majka-dete".

Što se vakcinacije tiče, ona nije obavezna, ali postoje vakcine koje su preporučene i besplatne od strane države.

Postoje vakcine koje se dodatno plaćaju i na raspolaganju su, ukoliko roditelj želi da vakciniče dete (vakcina protiv ovčijih boginja, meningokoka, FSME - meningitisa koji prenose krpelji i vakcina protiv gripa).

Na ovu temu u Austriji je transparentnost zagarantovana i roditelj se može posavetovati sa lekarom i time otkloniti sve nedoumice u vezi vakcinacije deteta.

Koncept vakcinacija Ministarstva zdravlja postoji od 1998. Njime se osiguravaju besplatne vakcine za decu i mlade do 15 godina starosti, koje zajednički finansiraju savezne pokrajine i socijalno osiguranje.

Postoji čitav niz vakcinacija koje se preporučuju za odojčad i malu decu, te i predviđene vakcinacije za decu školskog uzrasta i za odrasle osobe.

Većina roditelja u Austriji kritički gleda na vakcinaciju, a jedno istraživanje je pokazalo da svega 39 odsto roditelja podržava vakcinaciju svoje dece.

Ostatak smatra vakcine opasnim i nepotrebnim, a čak četiri odsto u potpunosti odbija da vakciniše svoju decu.