AKO IMATE PSA I MAČKU, OVO MORATE URADITI: Za neodgovorne vlasnike ljubimaca kazna do 50.000 dinara

Novosti online

20. 03. 2021. u 21:33 >> 21:37

SVAKO ko ima psa, pa i mačku, ima dve obaveze prema svom ljubimcu - da ga čipuje, pa samim tim upiše u registar, i da ga vakciniše.

АКО ИМАТЕ ПСА И МАЧКУ, ОВО МОРАТЕ УРАДИТИ: За неодговорне власнике љубимаца казна до 50.000 динара

Ilustracija/ Foto: Novosti

Ukoliko to ne uradi, kazne se kreću od 5 do 50 hiljada dinara, a kontrolu vrši komunalna milicija, gradska, ali i republička inspekcija.

Za proveru pasa koje vlasnici izvode na ulicu zadužene su gradske službe. U skladu sa aktima koje donese grad ili neka opština, komunalne službe mogu da provere da li ste psa kog šetate čipovali ili vakcinisali.

Međutim, inspektori mogu da vam dođu i na vrata stana ili kuće, a kada je u pitanju republička Veterinarska inspekcija, to se radi po prijavama.

- Veterinarska inspekcija ne vrši "proveru" vlasničkih pasa na ulicama i parkovima, jer to kontrolišu komunalne službe (komunalna policija i/ili inspekcija) gradova i opština, u skladu sa donetim aktima lokalnih samouprava. Provere u stambenim prostorima se obavljaju skoro isključivo po prijavama građana, jer veterinarska inspekcija nema u planu inspekcijskog nadzora obilaske vlasnika pasa i mačaka "od kuće do kuće" - objasnili su nam u ovoj službi.

Ipak, postoji i mogućnost da postupe prema obaveštenjima veterinarskih službi koje prate stanje na terenu.

- Veterinarske organizacije koje sprovode godišnji plan programa mera zdravstvene zaštite životinja, koje sprovode aktivne nadzore zdravstvenog stanja životinja, obaveštavaju veterinarsku inspekciju o mogućim nepravilnostima kod držalaca kućnih ljubimaca, nakon čega veterinarski inspektori rešenjem nalažu otklanjanje tih nepravilnosti (obeležavanje, vakcinacija i sl.).

NEMA PREKRŠAJNOG NALOGA

- U skladu sa nadležnostima veterinarske inspekcije, kontroliše se obaveza vlasnika vezana za obeležavanje i registraciju kućnih ljubimaca, kao i vakcinaciju protiv besnila u skladu sa Pravilnikom - jednom godišnje. Kazne se kreću u rasponu od 5.000- 50.000 dinara - objasnili su nam.

Samim tim što cena kazne nije određena "fiksno", predmeti završavaju kod sudije za prekršaje.

- Veterinarska inspekcija ne "piše kazne" nesavesnim vlasnicima, jer u Zakonu o veterinarstvu nema mogućnosti izdavanja prekršajnog naloga, već podnosi zahteve nadležnim sudijama za prekršaje. Centralna evidencija o podnetim prekršajnim prijavama za ovakvu vrstu nezakonitosti, se ne vodi. Prekršajne naloge može da izda komunalna policija ili inspekcija - objasnili su nam u inspekciji.

SVE OVO VAŽI I ZA MACE

Možda nije uobičajeno, ali i mačke bi trebalo upisati u registar, čipovati i vakcinisati.

- Pravilnik se odnosi na "kućne ljubimce", dakle i za mačke, kako za vakcinaciju protiv besnila tako i u delu obeležavanja i registracije životinja - objašnjavaju uveterinarskoj inspekciji.

Ipak, kada je upitanju besnilo, možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima. Ova bolest je stavljena pod potpunu kontrolu.

- Urbano "gradsko" besnilo ne postoji decenijama unazad. U poslednje 2 godine, nema pozitivnih nalaza ni kod divljih životinja (u 2017. i 2018. samo po 1 slučaj), što se može objasniti uspešnom akcijom oralne vakcinacije divljih mesojeda. Oralna vakcinacija je planirana i za naredne godine - objasnili su u Veterinarskoj inspekciji.

A kako izgleda oralna vakcnacija, možete pročitati u našem posebnom tekstu na ovu temu. Nema iglica, niti opasnosti, a životinja se namami da vakcinu pojede umotanu u slasni mamac (biskvit). Međutim, ono što je njima slasno, ljudima je i te kako odbojno - mamac ima izuzetno neprijatan miris - kombinaciju pokvarene ribe i leša u stanju raspadanja.

Ipak, ako se i sretnu sa ovom vakcinom u prirodi, što je retkost, ne moraju da brinu, jer one nisu otrovne. Ako ipak dodirnu sam sadržaj vakcine crvenkaste boje, trebalo bi dobro da operu i dezinfikuju ruke.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći