GRANDIOZNA PLJAČKA KRIPTOVALUTA: Hakeri ukrali više od 5,7 miliona dolara

Novosti online

20. 03. 2021. u 19:44

DRUŠTVENA platforma Roll je bila meta hakerskog napada u kojoj je ukradeno više od 5,7 miliona dolara.

ГРАНДИОЗНА ПЉАЧКА КРИПТОВАЛУТА: Хакери украли више од 5,7 милиона долара

Foto Depositphotos

Uz pomoć nje su korisnici mogli da naprave sopstveni digitalni jedinstveni token čija bi vrednost rasla u zavisnosti od toga koliko je kreator popularan.

Ove digitalne tokene koriste umetnici/poznate ličnosti koji iste potom podele svojim fanovima koji se pokažu kao najlojalniji. Sada je ova platforma bila meta hakerskog napada koji je ostavio veliki broj korisnika bez ovih tokena. Kako Roll ističe, do propusta je došlo zato što je kompromitovan digitalni ključ nekog od novčanika, te napominju da nije greška/bag u pametnim kontaktima ili ugovorima ovih tokena.

Analitičar Igor Igamberdiev je istakao da su napadači "zaradili" skoro 3.000 Ethereumkriptovaluta, što je oko 5,7 miliona dolara. 700 ovih društvenih tokena je već poslato u Tornado Cash, alatka koju koriste hakeri kako bi izbrisali/prikrili svoje tragove. Igamberdiev ističe da je ovaj hakerski napad mogao biti i "unutrašnji posao" pošto su privatni ključevi kompromitovani i što su same žrtve dali odobrenje da se ti transferi izvrše, prenosi Decrypt.

Kompanija Roll se u saopštenju izvinila svojim korisnicima, te je najavila pomoć od 500.000 dolara kako bi pomogli kreatorima i njihovim zajednicama: "Veoma je teško reći koliko je sve ovo poražavajuće, veoma se izvinjavamo zbog ovoga što se dogodilo. Bezbednost smatramo veoma ozbiljno i težimo ka tome da zaradimo poverenje kreatora i zajednica zbog njihovog društvenog novca, ali danas smo zabrljali!" - stoji u saopštenju te kompanije.

Uz pomoć ovih tokena umetnici mogu da distribuiraju svoje valute kroz ERC-20 standarde (blockchain kriptovalute Ethereum), a potom je potrebno da odluče kako će njihova zajednica zaraditi i trošiti tu društvenu valutu. Hakeri mogu da zamene ove tokene za druge kriptovalute, što su i uradili u ovom slučaju za kriptovalutu Ethereum. Kompaniju Roll je osnovao bivši analitičar portala Coindesk,Bredli Majls. Do sada je ta kompanija izdala preko 160 različitih tokena, a prva je u svetu koja je otvorila ovakvu platformu.

Posle napada, ovi društveni tokeni su doživeli drastičan pad vrednosti.

(SmartLife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist