NOVO OTKRIĆE: Hoking je bio u pravu? Naučnici uspeli da dokažu da crne rupe emituju zračenje!

Novosti online

06. 03. 2021. u 19:49

GODINE 1974. naučnik, fizičar i kosmolog Stiven Hoking izneo je teoriju da najtamniji gravitacioni svemirski giganti, crne rupe, nisu samo "gutači zvezda" kao što je smatrala astronomska zajednica, već da spontano emituju svetlost.

НОВО ОТКРИЋЕ: Хокинг је био у праву? Научници успели да докажу да црне рупе емитују зрачење!

Foto: EPA

Sada je dokazano da je bio u pravu, a njemu u čast taj fenomen naziva se Hokingova radijacija.

Do sada nijedan astronom nije uspeo da uoči Hokingovo tajanstveno zračenje, a zbog toga što se predviđa da je ono vrlo, vrlo slabo, možda nikada ni neće, te su naučnici odlučili da ovu teoriju dokažu na sićušnim crnim rupama u laboratorijama, piše "Lajv sajens".

To je učinio i tim istraživača sa Instituta za tehnologiju Teknion- Izrael. Oni su stvorili model crne rupe od svega nekoliko hiljada atoma u želji da potvrde dva najvažnija Hokingova predviđanja - da se njegova radijacija izdiže ni iz čega i da tokom vremena ne menja svoj intenzitet, odnosno da je statična.

Foto: EPA

- Crna rupa bi trebalo da zrači kao crno telo, što je u suštini topao objekat koji emituje konstantno infracrveno zračenje. Hoking je sugerisao da su crne rupe baš poput zvezda, koje neprestano zrače određenu vrstu zračenja. To smo želeli i uspeli da potvrdimo našim istraživanjem - rekao je DŽef Štajnhauer koautor studije i profesor na Teknion fakultetu.

Dodaje da je Hokingova teorija bila revolucionarna jer je kombinovao kvantnu teoriju polja sa opštom teorijom relativnosti. Profesor je objasnio i da je otkriti Hokingovo zračenje na pravoj crnoj rupi veoma teško, jer je veoma slabo u odnosu na pozadinsko zračenje svemira.

Ovaj problem inspirisao je Štajnhauera i njegove kolege da stvore sopstvenu crnu rupu na kojoj će dokazati teoriju. Na "improvizovanoj" crnoj rupi radili su 124 dana kako bi pronašli odgovarajuće korealcije, što je značilo da eksperiment morali da ponove 97.000 puta, ali na kraju - strpljenje se isplatilo.

- Dokazali smo da je Hokingovo zračenje statično, što znači da se ne menja tokom vremena i identično je Hokingovim predviđanjima - zaključio je tim naučnika.

Foto: EPA

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)