OTKRIVENA PIVARA STARA 5.000 GODINA: Mogla je da proizvede na hiljade litara piva i nalazi se u u staroegipatskom svetom gradu Abidosu (FOTO)

Tanjug

15. 02. 2021. u 12:58

ARHEOLOZI su u egipatskom gradu Abidosu otkrili 5.000 godina staru pivaru koja je mogla da proizvede na hiljade litara piva, objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina, prenosi Si-en-en.

ОТКРИВЕНА ПИВАРА СТАРА 5.000 ГОДИНА: Могла је да произведе на хиљаде литара пива и налази се у у староегипатском светом граду Абидосу (ФОТО)

Foto: EPA

Ministarstvo dodaje da pivara verovatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, poslednjeg kralja preddinastijskog razdoblja (3300. - 2900. p.n.e).

Dr Metju Adams sa Univerziteta u Njujorku i jedan od vođa egipatsko-američke misije koja je otkrila arheološko mesto, rekao je kako on i kolege veruju da se pivo koristilo tokom kraljevskih rituala sahrane najranijih egipatskih kraljeva.

Foto: EPA

Ranija istraživanja na istom području upućuju na to da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

Pivara, čiji je proizvodni kapacitet iznosio 22.400 litara, podeljena je u osam odeljaka sa po 40 glinenih posuda za zagrevanje mešavine žitarica i vode.

Foto: EPA

Egipatski zvaničnici pišu o novootkrivenim artefaktima, nastojeći da ožive turizam pošto je egipatska turistička industrija devastirana zbog posledica pandemije koronavirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere