Rudarska kompanija uništila 46.000 stare pećine Aboridžina (VIDEO)

Tanjug

nedelja, 31. 05. 2020. u 22:56

Рударска компанија уништила 46.000 старе пећине Абориџина (ВИДЕО)

Foto EPA

Rudarska kompanija "Rio Tinto" izvinila se zbog toga što je eksplozijom uništila 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji
Rudarska kompanija "Rio Tinto" izvinila se zbog toga što je eksplozijom uništila 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji, koje potiču iz poslednjega ledenog doba.

Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilnara, uništene su pre nedelju dana nakon što je "Rio Tinto" odlučio da proširi svoj projekat rudnika gvožđa, dogovoren sa vlastima, prenosi BBC.

Tradicionalni vlasnik tog mesta je narod Puntu Kunti Kurama i Pinkura (PKKP).

"Žao nam je zbog nevolje koju smo izazvali. Odajemo poštovanje narodu PKKP-a. Nastavićemo da sarađujemo sa PKKP-om kako bismo naučili nešto iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo" rekao je izvršni direktor kompanije Kris Solsberi.On je dodao da će kompanija preispitati planove koje ima za ostala mesta u podrucju klisure Juukan.

Na mestu eksplozije pronađeni su mnogi praistorijski artefakti, čije analize su pokazale direktnu vezu, staru 4.000 godina, između PKKP-a i stanovnika praistorijskih pećina.

Komentari (5)

Miko

01.06.2020. 00:38

Nema sreće bato gde se ovi pojave !! Za njih svetinje ne POSTOJE !! Kapital po cenu uništenja svega,u kanadi isto tako,kad naume da idu dalje ili požari bukte da sve sagori ili bilo koja druga metoda. Posle toga ide čuveno kanadsko SORRY,i teraju dalje.

Раде

01.06.2020. 01:55

Милиметар по милиметар неће их бити и абориџани као да никада нису ни постојали..

Stepa

01.06.2020. 17:40

Da postoji demokratija i jednakost pred zakonina kao sto prpagiraju ova kompanoja bi bila kaznjena milijardama dolara a ne milionima. Da je nekom amerikancu falio nokat oni bi preorali bombama protivnicku stranu. Ali nikog nije briga za tamo neke Aboridzane. Sramota zapadne covilizacije.

Dusan

01.06.2020. 23:24

Nisam znao da smo ovako zabrinuti za Aboridzine i njihovo nasledje!? Mi toliko volimo nasu zemlju da su nam parkovi, sume i reke zatrpani smecem. zamislite kako bi se brinuli za Aboridzine.