PREMIJERU Etiopije Abiju Ahmedu nije se svideo način na koji vojnici traže povišice ispred njegovog kabineta u Adis Abebi, pa je izašao pred njih i naredio im da sa njim urade 10 sklekova.


Pročitajte još: Poštanska markica s likom Fidela Kastra dve godine posle njegove smrti


Na snimku se vidi kako nekoliko desetina od onih kojih su pušteni da bez oružja uđu u dvorište Vladinog kompleksa uz osmeh vežbaju sa šefom Vlade.

Međutim, deluje da situacija ipak nije bila tako naivna. Nekoliko stotina vojnika u sredu je blokirao okolne ulice, nije bilo interneta, a polovina njih je bila naoružana snajperima i “kalašnjikovima”.


Pročitajte još: PRESUDA: Pekara nije diskriminisala gej kupca

Građani se pitaju da li je ipak došlo do nasilnog upada posle čega se napetost smirila zbog harizmatičnog i autoritativnog gesta Ahmeda.

Prema izveštajima, vojnici su morali da čekaju dozvolu da bi prošli kroz kapiju kompleksa prilikom čega nisu smeli da unesu oružje. Oni su posle pregovora sa premijerom izborili povišicu ali se ne precizira iznos.

Neimenovani bivši general etiopijske armije, međutim, upozorava da je došlo do opasnog bezbednosnog propusta koji je otkrio slabosti vojne obaveštajne službe, ali se složio da je zahtev protestanata bio legitiman. On je, takođe pohvalio staloženu reakciju premijera.

(bbc.com)