Istraživanje: Srbima najvažnija bezbednost podataka

Tanjug

28. 01. 2020. u 23:20

Истраживање: Србима најважнија безбедност података

Foto Depositphotos

Rezultati ankete platforme Viber, sprovedene u devet zemalja regiona povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, pokazali su da je građanima Srbije privatnost i bezbednost na internetu od izuzetne važnosti

Rezultati ankete platforme Viber, sprovedene u devet zemalja regiona povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, pokazali su da je građanima Srbije privatnost i bezbednost na internetu od izuzetne važnosti.

Viber je pitao 4.000.000 korisnika u Mađarskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Poljskoj šta smatraju važnim za očuvanje digitalne privatnosti.

U anketi je učestvovalo više od 170 hiljada ljudi širom regiona, od čega više od 40.000 u Srbiji.

Korisnici Vibera iz Srbije, njih 88 odsto, naglasilo je da su im privatnost i bezbednost podataka od izuzetne važnosti.

Odnos prema ovom pitanju je sličan i u drugim zemljama regiona, odnosno u Grčkoj, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok je za Čehe i Slovake to manje bitno, kaže se u saopštenju kompanije Rakuten Viber.

Drugo pitanje u anketi bilo je da li se korisnici osećaju spokojno uz postojeći nivo privatnosti na internetu, a rezultat je pokazao da je više od polovine korisnika Vibera iz Srbije, koji su učestvovali u anketi, zadovoljno trenutnim stanjem zaštite koja im se nudi, a nešto više od jedne trećine bi želela da je taj nivo viši.

Gotovo isti procenat je onih koji smatraju da je potrebno uvesti nova pravila za zaštitu (47 odsto) kao i onih koji su postojećim stanjem zadovoljni (41 procenata), dok 12 posto veruje da će se naći načina da internet, kako se navodi, "sam sebe reguliše" u bliskoj budućnosti.

Ubedljivo najveći broj korisnika Vibera iz Srbije (preko 65 odsto) želelo bi da ova aplikacija za razmenu poruka sadrži funkcije pomoću kojih će moći sami da odaberu koji njihovi podaci će moći da se dele sa drugima, a koji ostati potpuno privatni, navodi se, između ostalog, u rezultatima ankete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sasa

29.01.2020. 12:18

ovde ni jedan segment drustva ne razume koncept zastite podataka, pocev od drzave, preko svih privrednih subjekata pa sve do gradjana... A nije prvi april - o cemu se radi?