Huawei napokon i zvanično predstavio svoju zamenu za Android

Novosti online

09. 08. 2019. u 22:29

Huawei напокон и званично представио своју замену за Андроид

Foto: Tanjug

A na ovogodišnjoj konferenciji za developere, Huawei je ovaj operativni sistem i zvanično predstavio pod imenom HarmonyOS.
Nakon velikih problema koje je predsednik SAD, Donald Tramp, napravio Huaweiju zabranom kompanijama da sarađuju sa njim - uključujući tu i Google sa Android operativnim sistemom, kineski proizvođač telefona okrenuo se sopstvenom mobilnom operativnom sistemu.

Ime koje je Huawei izabrao za njega je Hongmeng i dizajniran je tako da radi na brojnim pametnim uređajima i Huawei telefonima u slučaju da Google kompaniji ukine licencu za korišćenje Androida.

A na ovogodišnjoj konferenciji za developere, Huawei je ovaj operativni sistem i zvanično predstavio pod imenom HarmonyOS.

Sudeći po rečima izvršnog direktora Ričarda Jua, HarmonyOS je spreman da radi na telefonima, ali usled duha partnerstva i dobrih namera, kompanija ga još neće koristiti na svojim telefonima.

Ali u slučaju da Huawei ne može da korsiti Android, HarmonyOS je spreman i da može da pređe na njega u roku od svega nekoliko dana.

Novi operativni sistem će podržavati nekoliko aplikacijskih jezika kao što su Android, Linux i HTML5 i biće otvorenog koda, drugim rečima, besplatan sa mogućnostima dodatne modifikacije od strane drugih kompanija.

U pitanju je nešto što predstavlja osnovu Androida.

HarmonyOS će prvo biti dostupan na televizorima i drugim uređajima sa "pametnim ekranima" krajem ove godine, a u narednom periodu će pronaći svoj put do sistema za zabavu u automobilima, nosivoj tehnologiji i drugim uređajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)