Novi malver brzo prazni bateriju, usporava telefone i troši internet

Tanjug

25. 02. 2019. u 23:33

Нови малвер брзо празни батерију, успорава телефоне и троши интернет

Depositphotos

Bezbednosni stručnjaci upozoravaju na novi malever nazvan DrainerBot, koji se pojavio na pametnim telefonima sa Android operativnim sisemom, a proširio se putem aplikacija dostupnih u Googleovom Play Storeu

Bezbednosni stručnjaci upozoravaju na novi malever nazvan DrainerBot, koji se pojavio na pametnim telefonima sa Android operativnim sisemom, a proširio se putem aplikacija dostupnih u Googleovom Play Storeu.


Iako su aplikacije, poput Perfecta365, Draw Clash of Clans i drugih, uklonjene iz Gugleove prodavnice, one su do tada preuzete više od 10 miliona puta, tako da je broj zaraženih telefona jako veliki.


Korisnici nisu ni bili svesni da je njihov telefon zaražen malwareom, ali mogu primetiti da nešto nije u redu - prvo, baterija se jako brzo troši i telefon može da se uspori. Drugo, malver troši data saobraćaj, pa tokom mesec dana može da potroši i više od 10GB, što zavisno od tarife koja se koristi, može da bude jako skupo.


PROČITAJTE JOŠ: Trojanski virus napada mobilni


Do velike potrošnje baterije i mobilnog interneta dolazi pošto DrainerBot na telefonu "vrti" oglase koje vlasnici tog telefona ne vide. Zaražene aplikacije prijavljuju oglašivačkoj mreži da su se ti oglasi pojavili na legitimnim stranicama, ali se oni prikazuju na lažnim, prevarantskim, sajtovima.


Potpredsednik Oracle, čiji su istraživači pronašli malware, Eric Roza je za medije izjavio da je reč o jednoj od prvih velikih prevara sa oglasima koje uzrokuju direktnu finansijsku štetu za korisnike.


Roza kaže da troškovi za korisnike, zbog velike potrošnje data saobraćaja, mogu da iznose na stotine dolara. On je najavio da će Oracle sarađivati sa brojnim kompanijama sa tržišta digitalnog oglašavanja kako bi se pronašle i sprečile slične prevare.


Sporne aplikacije, tvrde u Oracleu, distribuirala je holandska kompanija Tapcore, koja developerima pomaže u pronalaženju instaliranih piratskih verzija njihovih aplikacije, čijim korisnicima potom prikazuje oglase.


Iz Tapacorea tvrde da su iznenađeni ovakvim optužbama, negiraju povezanost sa širenjem malwarea i lažnim oglasima, zbog čega su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili da li je takav kod distribuiran putem njihove mreže, a bez njihovog znanja.


(b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije