PREMA studiji koju je uradio demograf dr Stevo Pašalić, u Republici Srpskoj je od 1991. do 2018. godine rođeno 312.540 stanovnika, a umrlih je 368.381, čime sa migracijom od 353.863 lica trenutno u njoj živi 1.148.683 stanovnika.

Pozitivan priraštaj u pretprošloj godini bio je samo na gradskoj teritoriji Banjaluka i Opštini Istočno Novo Sarajevo, dok je u 61 lokalnoj zajednici bio negativan. Negativan prirodni priraštaj u FBiH bio je u 55 od ukupno 79 opština, kao i u Brčko distriktu BiH.

- Od završetka ratnog sukoba u BiH do sada opšta stopa nataliteta u Srpskoj je u konstantnom padu i od 2011. godine je broj novorođenih pao ispod 10.000. Stopa fertiliteta je veoma niska, što za uzrok smatramo planiranje porodice, sve rašireniji samački život, postratne traume, raseljavanje i proces izbeglištva, ali i socioekonomsku situaciju, psihološke i druge faktore - smatra dr Pašalić, dodajući da RS generalno spada u niskonatalitetna područja.

Prema podacima koje je doskorašnji rektor Univerziteta Istočno Sarajevo sakupio u saradnji sa redovnim profesorom tog univerziteta Radom Mandić, u 2018. godini je Banjaluka imala najveći broj novorođenčadi, ukupno 2.018, zatim slede Bijeljina sa 867, Prijedor sa 569, Doboj sa 498, Zvornik sa 391 novorođenčadi, dok su ostali imali manje od tog broja.

Sa druge strane, Istočni Mostar i Istočni Drvar nisu imali novorođenih u 2018. godini, u Kupresu je rođeno jedno, Donjem Žabaru dvoje, Novom Goraždu i Petrovcu po troje, Jezeru i Istočnom Starom gradu po petoro, šestoro u Pelagićevu, Krupi na Uni osmoro dece.

PROČITAJTE JOŠ: Maloletnici ukrali kola, pa se zakucali u stub: Auto potpuno izgoreo u privatnom dvorištu- Prema indeksu starenja, RS spada u stadijum duboke demografske starosti. Znatan je porast udela starijeg, sredovečnog i starog stanovništva i smanjenjem udela mladog - ne zvuče optimistično - podaci su koje je za naš list izneo dr Pašalić.

Prema analizi demografskih resursa Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine, koji služe kao osnova za planiranje i usmeravanje društveno-ekonomskog razvoja, on je izneo podatak da najpovoljniji indeks ima Banjaluka, tip A, iza nje su sa indeksom B Trebinje, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Kalinovik i Bijeljina su sa indeksom C, dok su ostali sa D, E i F indeksom.

STUDIJA O DEMOGRAFIJI

STUDIJA Steve Pašalića i Rade Mandić "Demografski resursi, demografska održivost i prostorni razvoj Republike Srpske" nedavno je izašla iz štampe. Izdavači su Univerzitet Istočno Sarajevo i Pedagoški fakultet Bijeljina, uz posredstvo Centra za populacionu edukaciju, rast i razvoj dece.