VLADA RS će u narednom izveštaju Savetu bezbednosti UN posvetiti poglavlje neustavnom i antidejtonskom delovanju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kao i njegovom pasivnom odnosu prema vehabijskim i ekstremističkim pokretima u BiH. A posebno će biti obrađene i netačne izjave Incka oko državotvornog statusa RS, potvrđeno je "Novostima" u Vladi RS. Ovo je i posledica poslednjih izjava Incka koji je najavio da će Milorada Dodika, srpskog člana PBiH, prijaviti SB UN jer je RS nazvao državom prilikom govora na proslavi Dana Srpske.

Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS, kaže da su bitni stavovi RS koji se iznose u Izveštajima SB UN kako bi svi koji se interesuju za sitaciju u BiH i u Srpskoj imali celovitu sluku, a ne jednostranu kako to prikazuje Incko.

- RS u svojim izveštajima daje odgovore na sve najaktuelnije događaje u prethodnom periodu, kao što je ovaj oko Dana Republike - ističe Karan i dodaje da je Inckovo tumačenje BiH i Ustava potpuno pogrešno.

PROČITAJTE JOŠ: Republika Srpska ostaje vojno neutralna: Dodik na božićnom prijemu OS BiH u banjalučkoj kasarni "Kozara" dočekan uz "Marš na Drinu" (VIDEO)

Prema rečima generalnog sekretara Vlade RS, ova priča traje već 25 godina.

- Mi tvrdimo šta Ustav definiše, a to je da je Republika Srpska moćan državotvorni entitet koji ima svoj puni unutrašnji suverenitet. To sve piše u Ustavu - ističe Karan.

Poslednja izjava Incka oko ustavnog statusa RS samo je nastavak delovanja svih njegovih prethodnika.