Republika Srpska ostaje vojno neutralna: Dodik na božićnom prijemu OS BiH u banjalučkoj kasarni Kozara dočekan uz Marš na Drinu (VIDEO)

NovostiOnline/S. MIŠLjENOVIĆ

13. 01. 2020. u 13:55

Република Српска остаје војно неутрална: Додик на божићном пријему ОС БиХ у бањалучкој касарни Козара дочекан уз Марш на Дрину (ВИДЕО)

Foto: printskrin YouTube

Nismo za ulazak u NATO zbog brojnih negativnih iskustava s tim savezom, rekao je Dodik

SRBI, pripadnici Oružanih snaga BiH, moraju da se bez oklevanja i u svakom trenutku vode interesima srpskog naroda, ne nanoseći štetu drugim narodima. Uveren sam da su oni veoma posvećeni zaštiti srpskih nacionalnih i interesa Srpske. Mi ćemo, s druge strane, raditi na tome da poboljšamo materijalni položaj pripadnika OS u skladu sa mogućnostima, rekao je Milorad Dodik, srpski član PBiH, nakon prijema u kasarni "Kozara", koji je povodom pravoslavnog Božića organizovala Komanda 6. pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Dodik je rekao da će glavne političke odluke Narodne skupštine koje se odnose i na postupanje u Oružanim snagama i u zajedničkim institucijama biti obaveza svih predstavnika Srpske na nivou vlasti BiH.

- Pa i za mene to važi, i za svakoga ko je u zajedničkim institucijama u ime Srpske i ko je izabran voljom srpskog naroda - rekao je Dodik i naveo da je svako suprotno i pojedinačno postupanje štetno i upereno protiv Srpske i akt izdaje.

Dodik je rekao da je stav RS vojna neutralnost i da će to morati da se uvažava. Kako kaže, Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, ali Srpska ne, i da usvojeni Program reformi govori da se odluke o vojnim integracijama moraju doneti u Predsedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini, gde će biti zaštićeni interesi i stavovi Srba.

- Nismo za ulazak u NATO zbog brojnih negativnih iskustava s tim savezom i jer su nas bombardovali osiromašenim uranijumom - poručio je Dodik.

On je dodao da će Srpska u pogledu vojnih integracija pratiti Srbiju, i odluke o tome donositi na referendumu, jer ne želi granicu na Drini.

- Volja srpskog naroda se mora uvažavati - rekao je Dodik i dodao da Srpska želi mir i stabilnost.

Dodik je poručio i da će tražiti da OS učestvuju na vojnim vežbama sa Vojskom Srbije, i da ne stoje izjave Bošnjaka da će nakon usvajanja Programa reformi BiH neminovno ući u NATO.

- To su njihove izokrenute interpretacije Programa reformi - rekao je Dodik.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je da srpski predstavnici u Ministarstvu treba da budu složni, opravdaju poverenje institucija Srpske i štite interese Republike i Srba, ali ne nauštrb interesa drugih naroda.

- Svi naši pripadnici Oružanih snaga će sa moje strane imati podršku - rekao je Okolić.


"MARŠ NA DRINU"

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik svečano je dočekan u banjalučkoj kasarni "Kozara", uz taktove srpske koračnice "Marš na Drinu".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)