NA ovim prostorima protutnjali su i fašizam i monarhizam i boljševizam i protektorat, samo su pripadništvo narodu i patriotizam ostali konstanta, i zato moramo pokazati jedinstvo, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sednici je bila samo jedna tačka dnevnog reda - informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Inače, sednica je zakazana kao odgovor na usvojenu Deklaraciju SDA u kojoj se traži unitarna BiH i ukidanje entiteta.

Dodik je od svih poslaničkih klubova i partija u NSRS, bilo da su u vlasti ili opoziciji, zatražio da dostave informacije kako bi se dopunili zaključci koje je dostavila vladajuća većina.

- Ova sednica je u funkciji odbrane Srpske, njenih prava, nadležnosti i obaveza potvrđenih Dejtonskim mirovnim sprazumom - poručio je Dodik.

On je podsetio da su Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i zemlje koje su ga podržale nametali rešenja koja su nazivali kompromisom.


PROČITAJTE JOŠ -Osuo salvu po Dodiku: Mektić pred novinarima pocepao knjižicu Vojske RS


- Sada znamo da je to lažan kompromis na štetu Srba, i zato je vreme da se podvuče crta, da vidimo gde smo bili 1995, a gde smo sada skoro 25 godina posle - poručio je Dodik. - Cilj "reformi" bio je jačanje državnosti BiH, te da od njih ne žive bolje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo stranci koji imaju visoke plate.

Dodik na sednici NS RS Foto D. Pozderović


On je dodao da su SAD 1995. bile otvorene za davanje dozvole Srbima da sprovedu referendum o nezavisnosti.

Ovaj predlog izneo je Sendi Berger, za kojeg je rekao da je jedan od troje najvažnijih ljudi u američkoj spoljnoj politici, a da je Medlin Olbrajt, u odgovoru na to, Bergeru rekla da nije protiv sprovođenja referenduma, ali da forsira ukidanje embarga na oružje za Bošnjake.

Dodik je rekao da je pravo na samoopredeljenje neotuđivo pravo prema međunarodnim normama, te da se otcepljenje može, prema međunarodnom pravu, dati onom narodu koji trpi diskriminaciju, odricanje prava na vladu, i gde postoji jaka verovatnoća da se s ovim oduzimanjem prava neće stati.

Predstavnici opozicije su žestoko kritikovali Dodika u svojim izlaganjima. Predsednik SDS Mirko Šarović je poručio Dodiku:

- Vodite najveću političku organizaciju u RS, i na vašoj stranci je svaka odgovornost u RS u poslednjih 14 godina. U ovom kvazidokumentu ne može se graditi opštenarodni zajednički stav, da jednim glasom iskažemo jedinstvo o pitanjima koja ste pobrojali.

Dodik je poručio Šaroviću i opoziciji da će čekati njihove predloge kako bi ih sve stavili u Informaciju koja treba da se usvoji.


BORCI CEPALI KNjIŽICE

DOK je trajala posebna sednica NS RS, Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, na vanredenoj pres-konferenciji pocepao je člansku knjižicu VRS i poručio da se tako solidariše sa komandantom iz Nevesinja koji je to isto uradio, nezadovoljan odnosom vlasti RS prema borcima.