Povodom svečanog otvaranja manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, ministar prosvete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić primila je pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Asju Drača Muntean, generalnog konzula Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimira Nikolića, upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Ivanu Vujić-Kominac i direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenada Novakovića.

Na sastanku je ukazano na opredeljenost Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije za uspostavljanje tešnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru.

-Ova manifestacija je prilika da ustanove kulture iz Srbije predstave svoja ostvarenja našoj publici, da se bolje upoznamo i uspostavljamo tešnju saradnju jer kultura ne poznaje granice, rekla je ministar Natalija Trivić.

Ona je potvrdila da su ustanove kulture Srpske i Srbije uspostavile dobru saradnju i da će ta saradnja ubuduće biti još uspešnija.

Pročitajte još - "Dani Srpske u Srbiji" od 4. do 10. septembra

-U skladu sa potpisanom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, naš zajednički cilj je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome ćemo zajedno raditi i ubuduće, istakla je Trivićeva.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Asja Drača Muntean pohvalila je dosadašnju saradnju, istakla da će u okviru „Dana Srbije u Srpskoj“ biti predstavljen kvalitetan kulturni program koji je koncipiran s ljubavlju.

Direktori nacionalnih teatara Republike Srpske i Srbije Nenad Novaković i IvanaVujić-Kominac najavili su u narednoj godini rad ne koproducentskoj predstavi, kao i razmenu repertoara i uzajamne nastupe na festivalima, te zajednički nastup prema evropskim fondovima.

Manifestacija “Dani Srbije u Srpskoj”, održava se od 10. do 24. oktobra, označavajući nastavak dobre i plodonosne saradnje između Srbije i Republike Srpske u svim segmentima. U fokusu ovogodišnje manifestacije je kultura, pa će se Srbija publici u Republici Srpskoj predstaviti sa osam izrazito vrednih kulturnih događaja u nekoliko gradova.