Dani Srpske u Srbiji od 4. do 10. septembra

D. L.

ponedeljak, 02. 09. 2019. u 17:53

Дани Српске у Србији од 4. до 10. септембра

Ilustracija

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje je i organizator manifestacije, istakao je da ona doprinosi jačim i čvršćim vezama Srbije i Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik trebalo bi u sredu, 4. septembra, u Beogradu da otvori tradicionalnu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" čiji je cilj da široj javnosti Srbije kroz kulturne i druge sadržaje predstavi i približi Republiku Srpsku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.


Pročitajte još: Predsednik NSRS na sastanku sa ambasadorom Rusije: Konačno završiti formiranje vlasti na nivou BiH


Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje je i organizator manifestacije, istakao je da "Dani Srpske u Srbiji" doprinose jačim i čvršćim vezama Srbije i Srpske, te da će sa samog otvaranja kroz muzičko-dramski program "Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku" biti poslata snažna poruka srpskog jedinstva.


Pročitajte još: Premijer RS otvorio novi pogon firme na Majevici


"Na pravi način ćemo odati priznanje našim velikanima koji su dali svoj doprinos srpskom jedinstvu, očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije i podsjetiti sve naše sunarodnike da je u ovom trenutku izuzetno važno srpsko jedinstvo, da je važno da čuvamo našu kulturu, tradiciju, naš jezik, naše pismo, da čuvamo svoj nacionalni identitet jer je to garancija našeg opstanka, rekao je Cicović.

Pisac scenarija i dramsko-muzičkog programa za svečano otvaranje Milovan Vitezović istakao je da je namera bila da se kroz program koji prati likove Kočića, Andrića, Ćopića, Karadžića, Njegoša pokaže duhovno jedinstvo srpske kulture.

-Namera je bila da pokažemo tu svetosavsku nit, jer tamo dokle je Sveti Sava dotle je srpska zemlja. To bi bilo ono najosnovnije, posebno ove godine kada se obeležava osam vekova arhiepiskopije i Svetosavlja, rekao je Vitezović.


Reditelj programa Dragan Elčić rekao je da očekuje da će se Srpska i ove godine dostojanstveno i sa ljubavlju predstaviti u matici.

"Kada kultura govori sve drugo treba da utihne", poručio je Elčić.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naveo je da će se Srpska tokom šest dana, koliko manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" traje, predstaviti javnosti Srbije od Vranja do Subotice.

-Cilj je da predstavimo naše privredne potencijale, turističku ponudu Srpske i sve ono u čemu Srpska bilježi napredak, rekao je Klokić.

On je precizirao da će se Srpska predstaviti u 21 gradu i opštini Srbije sa 24 programa i 30 izvođenja.

Prema očekivanju organizatora, manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji trebalo bi da 10. septembra da zatvori predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, uz celovečernji koncert Banjalučke filharmonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije