U BiH mnogo dece čeka na hraniteljske porodice

D. L.

02. 10. 2019. u 15:00

 У БиХ много деце чека на хранитељске породице

Foto: Depositphotos

Ombudsman za decu Republike Srpske Dragica Radović navela da je hraniteljstvo u Republici Srpskoj uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu i postoji još od 2013. godine

HRANITELjSTVO u BiH nije dovoljno zastupljeno, a u prilog toj tvrdnji idu i podaci sa terena. -Prema podacima centara za socijalni rad, u BiH ima oko 2.000 dece bez roditeljskog staranja, u Srpskoj oko 430, dok je 230 dece smešteno u hraniteljske porodice, navela je - Ombudsman za decu Republike Srpske Dragica Radović, povodom obeležavanja Nedelje deteta danas u Banjaluci gde je organizovan okrugli sto o temi "Deca u hraniteljstvu u Republici Srpskoj - porodica je potrebna svakom Detetu".

Pročitajte još: Briga za 2.000 mališana

Radovićeva je navela da je hraniteljstvo u Republici Srpskoj uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu i postoji još od 2013. godine, ali da nije potpuno primenjena Strategija o socijalnom zbrinjavanju dece bez roditeljskog staranja za period 2015-2020, koja definiše uslove, način i kriterijume prema međunarodnim standardima.

Predstavnik Centra za socijalni rad iz Doboja Sanja Stanišić rekla je novinarima da procedura za hraniteljstvo nije komplikovana i da svako ko je zainteresovan može da se obrati nadležnom centru za socijalni rad.-Kada bude dovoljno zainteresovanih lica organizuje se edukacija, a nakon ispunjavanja uslova dodeljuju se potrebni sertifikati za hraniteljstvo, pojasnila je Stanišićeva.

Ona je rekla da je u Doboju trenutno šestoro dece smešteno u hraniteljske porodice, dok ih 10 čeka.

Igor Dojder iz Banjaluke rekao je da se na zahtev svoja dva deteta odlučio za profesionalno hraniteljstvo dvoje dece, navodeći da ih je u njegovoj porodici do sada bilo šestoro.

Dojder je istakao da se hraniteljstvom bavi već 10 godina i da želi da pomogne da svako dete živi u zdravoj porodici.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije