Briga za 2.000 mališana

Z. GRUMIĆ

30. 09. 2019. u 22:44

Брига за 2.000 малишана

Sa prijema za hraniteljske porodice Foto D. Dozet

Predsednik vlade APV primio hranitelje i obećao još veću podršku ovim porodicama. Mirović: Ovaj posao - pokazatelj humanosti i organizovanosti društva

HRANITELJSTVO je vrlo složen i odgovoran posao koji traži pre svega veliku posvećenost i ljubav prema deci, a određena materijalna nadoknada koja sleduje hraniteljskoj porodici je u drugom planu.

To je između ostalog istaknuto na prijemu održanom u ponedeljak koji je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović priredio za hranitelje dece bez odgovarajućeg roditeljskog staranja.

- Pokrajinska vlada nastaviće aktivnu podršku hraniteljstvu, jer je briga o deci bez roditeljskog staranja jedan od najvažnijih pokazatelja ne samo humanosti, već i organizovanosti i odgovornosti društva - poručio je Mirović, naglasivši da u socijalnoj zaštiti ne može i ne sme da bude greške.

On je dodao da će nadležni organi i institucije odgovoriti na sve inicijative hranitelja jer je sve veći broj dece kojima je potrebna ta vrsta zaštite i podrške.

Pročitajte još - "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Hranitelji stalno na proveri

U APV danas ima više od 1.600 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno oko 2.000 dece koja ne žive sa biološkim roditeljima.

Među gostima bio je i Petko Vasiljević iz Siriga u temerinskoj opštini, kroz čiju je kuću prošlo desetoro mališana u proteklih 15 godina.

- Igrom slučaja postao sam hranitelj svom sinovcu. Hraniteljstvom se bavim ja, a supruga, koja je zaposlena kao vaspitačica, pomaže mi koliko može i zadovoljni smo i mi i deca - kaže Vasiljević, za "Novosti", i naglašava da je ponosan roditelj jer je iškolovao svoja dva sina i istovremeno izveo na put brojnu decu. - Trenutno imam na hraniteljstvu četvoro dece, po jednog Mađara, polu-Mađara, Srbina i Roma, tako da sam sad, moglo bi se reći, "internacionalac".

A Novosađanin Milorad Cvetićanin je pre godinu dana prihvatio dečaka, čija je majka preminula.

- On mi je treći unuk, uz dvojicu od sina. Sada pohađa osmi razred, dobar je i đak i sportista i vrlo sam zadovoljan.

Na prijemu je bila i Jana Đuričić iz čuvenog Miloševca, kod Velike Plane, "kolevke hraniteljstva" u Srbiji, čiji su meštani podigli i izveli na put više od 5.000 dece.

Pročitajte još - Provera svih hranitelja u Šidu

- Hraniteljstvo je jedan izazov. Morate mnogo da se žrtvujete da biste toj deci pružili ljubav i sve ostalo što im je potrebno - ističe ona i dodaje da danas u Miloševcu ima više od 180 mališana u 120 hraniteljskih porodica.

PROMOCIJA

U NOVOM Sadu je početkom godine osnovano Udruženje hranitelja koje, sa hraniteljskim klubovima nastoji da promoviše hraniteljstvo kao human pristup zaštiti dece i mladih, kroz unapređenje položaja i vidljivosti hraniteljskih porodica u društvu.

CENTRI U SUBOTICI I NOVOM BEČEJU

ZA nekoliko nedelja počinje u punom obimu da radi Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici.

- U planu je da dogodine otvorimo takav centar i u južnom Banatu, a na raspolaganju će vam biti, takođe od sledeće godine, i sadržaji u opštini Novi Bečej, gde ćemo otvoriti dečji kamp za predškolce i decu nižeg školskog uzrasta - naveo je Mirović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije