VELIKA AKCIJA PROTIV KRIJUMČARA LjUDI: Prošvercovali 315 migranata!

O. MATAVULj

ponedeljak, 09. 09. 2019. u 11:02

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПРОТИВ КРИЈУМЧАРА ЉУДИ: Прошверцовали 315 миграната!

Akcija "River"

U akciji "River" uhapšena organizovana grupa koja se bavila krijumčarenjem. Terete se da su uzimali po 1.000 evra od azilanata

U AKCIJI "River" Granična policija BiH uhapsila je pet osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili krijumčarenjem ljudi, odnosno ilegalnih migranata.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju uhapšeni su Željko Đ., Jasmin S., Radomir B., Rade K. i Ljubiša K.

Radi se o međunarodnoj akciji koja se sprovodi u saradnji sa Europolom i MUP Hrvatske zbog sumnje da su osumnjičeni za velike novčane iznose prebacivali migrante iz Srbije, preko BiH, u Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje Evropske unije.

Akcija je duže vreme pripremana, a po nalogu Suda i Tužilaštva BiH u jutarnjim časovima policija je "upala" u kuće osumnjičenih. Izvršeni su pretresi na pet lokacija u Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici.

- Tokom provođenja akcije "River" pripadnici Granične policije BiH dokumentovali su krijumčarenje najmanje 315 migranata, kojima su članovi organizovane kriminalne grupe uzimali po 1.000 evra i time stekli značajnu protivpravnu imovinsku korist. Prilikom pretresa oduzeti su predmeti, koji će se koristiti kao dokazi u krivičnom postupku i novac u iznosu od 2.250 evra - rekla je portparol GP BiH Sanela Dujković.

Prema njenim rečima paralelno sa pretresima u BiH, hrvatska policija pretresla je objekte na svojoj teritoriji koje su koristile osobe, koje su sarađivale sa osumnjičenom petorkom iz BiH.

- Akcija "River" je jedna u nizu akcija Granične policije BiH u cilju identifikovanja, otkrivanja i procesuiranja krijumčara ljudi i presecanja organizovanih kriminalnih grupa - kaže Dujković.

PROČITAJTE JOŠ: SPREČENO KRIJUMČARENjE: Pljevljak prevozio pet migranata

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se petoro osumnjičenih tereti da su počinili krivična dela organizovanja grupe ili udruženja radi krijumčarenja migranata. Pojašnjava da su svi duže vreme bili pod istragom Tužilaštva i GP BiH zbog sumnje da su tokom 2019. godine bavili krijumčarenjem migranata iz zemalja visokog migracijskog rizika.

- Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni imali kontakte sa osobama iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, i da su za visoke novčane iznose krijumčarili više grupa od po nekoliko desetina migranata. Time su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, nanoseći štetu državama u vidu nezakonitih migracija - rekao je Grubešić.

BOGAT DOSIJE

JASMIN S. ranije je osuđivan i već je dolazio u sukob sa zakonom. Hapšen zbog trgovine narkoticima, za šta je oslobođen krivice, a krajem godine Tužilaštvo BiH protiv njega je podiglo optužnicu zbog krijumčarenja sedam migranata. Brani se sa slobode i u Tužilaštvu navode da će tek nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac odlučiti o predlogu za određivanjem pritvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije