SPOMEN-mauzolej, na Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada, posvećen srpskim žrtvama od ustaških zločinačkih ruku u proleće 1942. godine, koji su podigli dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, još samo čeka osvećenje, koje bi trebalo da predvodi patrijarh srpski Irinej, kao i veliku državnu ceremoniju.

Izgradnja i uređenje spomen-mauzoleja su okončani na vreme. Akademik SANU Matija Bećković je živo pratio izgradnju tog belega na Drini i kaže da ga raduje što je posao priveden kraju i što će "na mnogaja leta da svedoči o stradnju nedužnih srpskih, civilnih žrtava, od ustaške ruke, čijem su se divljaštu čudili i nacisti, koji su bili u blizini".

BEĆKOVIĆEVE besede, minulih godina, o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo koje je izbeglo sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Daku Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje kraj same vode.

PROČITAJTE JOŠ - IZRAELSKI ISTORIČAR: Ustaše su uživale da okrvave ruke

- Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković, da se poklonimo senima nedužnih žrtava, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca - priča Spasoje Albijanić. - Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

ZA ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi:

"Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke."

Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković


AKADEMIK Bećković je pohvalio ovo dobročinstvo Albijanića i Davidovića, "kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama".

PROČITAJTE JOŠ - TAJNI NEMAČKI DOSIJE: I nacisti se zgražavali nad ustaškim zverstvima


- Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BiH, nažalost, ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema - kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.