Pripreme za razvoj Manjače kao turističko-rekreativnog kompleksa

R. S.

četvrtak, 13. 06. 2019. u 16:41

Припреме за развој Мањаче као туристичко-рекреативног комплекса
Iz Gradske razvojne agencije su istakli da bi revitalizacija ovog lokaliteta predstavljala najatraktivniji turističko-izletnički prostor na teritoriji Banjaluke

Projekat „Manjača kao turističko-rekreativi kompleks“ ima za cilj razvoj zone Manjača kao novog turističkog i rekreativnog centra, a rezultat je zajedničke saradnje i inicijative Turističke organizacije Banjaluka (TOBL), Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Pročitajte još: U obilazak prirodnih lepota na dva točka


Manjaču su prepoznali kao područje izuzetnih potencijala, a u prvoj fazi pripreme da od nje stvore atraktivan kompleks, 27. juna počinje akcija čišćenja terena.

-Uz pomoć građevinske mehanizacije i ljudstva očistiće se i spojiti staza namenjena za obilazak jezera koja će služiti kao šetalište, kao i put do smeštajnih jedinica koje će biti izgrađene u jednoj od narednih faza. Pripremiće se teren za dalje radove izgradnje privremenih objekata na obali jezera, dio plaže koji će se koristiti za kupanje, kao i dio na kojem će biti igrališta za decu i odrasle. Čitav lokalitet će se očistiti od različitih otpada, a planiran je i početak čišćenja samog jezera od trave i otpada u vodi – poručili su danas iz TOBL-a.

Pročitajte još: Gradska skupština: Smanjen dug grada, a u najavi promene cena odvoza smeća

Iz Gradske razvojne agencije su istakli da bi revitalizacija ovog lokaliteta predstavljala najatraktivniji turističko-izletnički prostor na teritoriji grada, čime bi se stvorili uslovi za kontinuiran dolazak i boravak turista u toku cele godine.

- Ovaj jedinstveni i inovativni projekat nudi razvoj modernih turističkih i sportskih kapaciteta, novih poslovnih modela uz očuvanje regije sa svojim ruralnim obeležjima – podvučeno je.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela su naglasili da bi se planina Manjača sa svim njenim resursima, sada trebala formirati u jednu od glavnih turističkih atrakcija grada.

-Uloga Centra za razvoj poljoprivrede i sela je višestruka. Odnosi se prvenstveno na održavanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Banja Luka do nivoa samoodrživosti i profitabilosti kao i podršku poljoprivrednoj delatnosti kroz plasman sredstava iz budžeta grada za podsticaje, subvencije i drugo. Prema predloženim intervencijama prostor platoa Manjače bi se obogatio dodatnim kvalitetnim sadržajima, kao i pratećom infrastrukturom sa adekvatnim urbanim mobilijarom – istaknuto je.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije