PODELA U SDS-u: Jedni za saradnju sa SNSD-om i patriotskijeg lidera od Govedarice, drugi predlažu da se ne uzimaju osvojeni mandati

Tanjug

petak, 12. 10. 2018. u 12:40

ПОДЕЛА У СДС-у: Једни за сарадњу са СНСД-ом и патриотскијег лидера од Говедарице, други предлажу да се не узимају освојени мандати

foto S.Mišljenović

Dok je jedan blok za to da Govedarica ostane predsednik stranke, drugi bi da se umesto njega na čelu SDS-a nađe "patriotskiji" kandidat
U opozicionom SDS-u Vukote Govedarice se već formiraju dva suprotstavljena bloka, od kojih bi se jedan zalagao da stranka uopšte ne preuzme mandate koje su osvojili dok se ne utvrdi da li je bilo izbornih prevara, dok je drugi blok za priznavanje rezultata izbora i saradnju sa SNSD-om, Milorada Dodika, pišu danas banjalučke Nezavisne novine.


Dok su prvi za to da Govedarica ostane predsednik stranke, drugi bi da se umesto njega na čelu SDS-a nađe "patriotskiji" kandidat, koji će biti otvoreniji za saradnju s novom vlasti u RS, navodi list poziajući se na svoja saznanja.

Prvi, navodi se, smatraju da bi ulazak u vlast s najjačom strankom u RS samo ugušio SDS i onemogućio da na narednim izborima, za koje priželjkuju da bi mogli biti prevremeni, preuzmu vlast na svim nivoima, dok drugi misle da je prioritet odbrana interesa RS i ujedinjavanje svih srpskih snaga na nivou BiH formiranjem prosrpskog bloka.


PROČITAJTE JOŠ: SDS: Na listi, ipak, Petrović

U ovoj drugoj grupi postoji i deo članstva, koji bi da se koalicija sa SNSD-om proširi na sve nivoe vlasti, odnosno da i Vladu RS čine SDS-ovi kadrovi zajedno sa SNSD-om i socijalistima, a možda i Ujedinjenom Srpskom.

Prvi, takođe, misle da je moguće da opozicioni blok na nivou BiH formira vlast zahvaljujući glasovima koje su osvojili, a da se ni na koji način ne ulazi u koaliciju sa SNSD-om.

U drugoj grupi, pak, smatraju da bi premijer u RS trebalo da bude iz njihove stranke, dok se u SNSD-u čvrsto opredeljuju da to ipak bude njihov kandidat.

Govedarica će, piše list, naredne sedmice sazvati sednicu Predsedništva stranke kako bi im predstavio svoje viđenje izbornih rezultata i daljih poteza.


PROČITAJTE JOŠ: Govedarica: SDS nije u krizi, jači je

Nakon toga, izveštaj bi trebalo da bude predstavljen Glavnom odboru stranke, a onda će se znati i da li će biti sazvana sednica Skupštine za izbor novog stranačkog rukovodstva.

Po svemu sudeći, loptica je sada u rukama SNSD-a i njegovog šefa Milorada Dodika, koji odlučuje, ako u SDS-u zaista prevlada struja koja je za saradnju s njima, da li će ući u koaliciju s njima ili će zadržati dosadašnju koaliciju, za koju je i sam pre izbora govorio da je najdugovečnija koalicija na Balkanu.

Sudeći prema njegovom nastupu u sredu, Dodik je postavio ultimatum Marku Paviću, predsedniku DNS-a, da se oslobodi "mangupa" koji su u njihovoj kampanji, kako tvrdi Dodik, radili za "drugu stranu".

Komentari (79)

Andrea

12.10.2018. 15:27

Dodik je poštovan i cenjen u svojoj državi i zato samo sigurana da će imati veliku podršku naroda.

Robi

12.10.2018. 15:28

Verujem da će se rešiti ovi problemi da če Dodik imati aposlutnu podršku svoje stranke.

Hinko

12.10.2018. 16:10

Ja ne znam ko je cuo za ovog covek,pa to je strasno koliko neki ljudi zloupotrblavaju medije.

Milan

12.10.2018. 16:32

Milorad Dodik je dugo na političkoj sceni i ima punu podršku naroda. Verujem da će i u ovoj situaciji doneti ispravnu odluku.

Neso

12.10.2018. 17:06

Ovaj Govedarica bi na silu da bude presednik..Da si ti Govedarica dosao nebi posojala Srpska bila bi unitarna bh. Narod vas je dobro ocenio a i znali ste da ce vas narod kazniti za sve sto ste u Sarajevu pljuvali Srpsku i njen narod. Sad vidis da te i tvoji napustaju.

Fudbaler

12.10.2018. 17:16

Naravno da su Srbi jedan te isti narod.Po svemu sudeći, Izbori su čisti i pošteno je pobedio Milorad Dodik.

milena

12.10.2018. 17:53

Ako se Srbi ujedine , bice jaci i imace moci da upravljaju i izbore bolje uslove za njih.

Zvonko

12.10.2018. 17:59

Uprkos svim njihovim zalaganjima da se Dodik skloni, narod je odlucio sam, cisto i posteno

star

12.10.2018. 21:37

U svim strankama opozicije dolazi do razmomilaženja, tako je slučaj i sa SDS-om, narod veruje samo onima ko radi u njihovom interesu.

star

12.10.2018. 21:39

U svim strankama opozicije dolazi do razmomilaženja, tako je slučaj i sa SDS-om, narod veruje samo onima ko radi u njihovom interesu.

Veselin

12.10.2018. 22:22

Oni bi da pokazu narodu da treba da se borimo zajedno, a ne mogu ni da se dogovore medjusobno.

Miske BG

15.10.2018. 07:39

Нико није раван Додику највећи Србин на политичкој сцени у Србији и Српској.