„NOVOSTI” SAZNAJU: Kinezi ulaze u Gacko 2!

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 12. 2017. u 07:33

U Vladi RS sutra se potpisuje ugovor sa kineskim kompanijama za izgradnju TE. Investicija od milijardu maraka najveći posleratni projekat u istoriji Srpske

„НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Кинези улазе у Гацко 2!

Foto RITE

U VLADI Republike Srpske sutra će biti potpisana dva ugovora o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2". Ovo je investicija vredna preko milijardu maraka, a partneri iz Kine se obavezuju da će gradnju elektrane snage 350 megavata započeti već naredne godine, ekskluzivno saznaju "Novosti".

Kako saznaje naš list, radi se o najvećoj posleratnoj investiciji u Srpskoj, a pregovori oko zaključivanja ovog posla traju već dve godine.

Potpis na ugovore ispred Srpske treba da stave premijerka Željka Cvijanović, ministar energetike Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Željko Kovačević. Očekuje se da će potpisivanju istorijskog ugovora za Srpsku prisustvovati i predsednik RS Milorad Dodik koji je u junu prošle godine u Beogradu inicirao potpisivanje memoranduma o saradnji Vlade RS i kineskih kompanija na projektu izgradnje TE "Gacko 2".

Kako "Novosti" saznaju, u sklopu realizacije ovog istorijskog projekta za Srpsku biće potpisana dva ugovora sa kineskim gigantima CAIDC (China Africa investment development corporation) i CMEC iz grupacije "Poli" (China machinery energy corporation) o strateškoj saradnji. U Vladi RS biće potpisani ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE "Gacko 2" i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će upravljati izgradnjom "Gacko 2".

SPORAZUM O SARADNjI POČETKOM aprila ove godine ministar industrije i nergetike RS Petar Đokić potpisao je u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE "Gacko 2" sa dve kineske kompanije, CAIDC i CMEC iz "Poli grupacije".

- Očekujemo potpisivanje ugovora i završetak radova na izgradnji TE "Gacko 2" za nekih 50 meseci. Kada bude sagrađena, TE "Gacko 2" će proizvoditi oko 50 odsto struje u Srpskoj. Posao sa kompanijama iz Kine je najpovoljniji za RS - rečeno je "Novostima" u TE "Gacko".

Dalje kažu da će izgradnja TE "Gacko 2" obezbediti i otvaranje na stotine novih radnih mesta, ali i cementare i gipsare u sklopu nove TE.

- Kineska kompanija CMEC već gradi TE "Kostolac" u Srbiji i sada dolaze i na tržište RS. Ove kompanije grade 70 odsto energetskih objekata u svetu. Upravljačka struktura TE "Gacko 2", kada bude sagrađena, biće 51 odsto za kineske kompanije i 49 odsto za Srpsku - navode u TE "Gacko".

Radovi na TE "Gacko 2" verovatno će biti okončani i desetak meseci ranije, a na gradilištu treba da se nađe oko 1.000 radnika. Od toga oko 400 iz RS. Kada nova TE proradi, stara ide u "penziju". Prema izvorima "Novosti" Kinezi u potpunosti finansiraju radove i nova TE zadovoljava najzahtevnije svetske standarde iz domena ekologije.

RESURS NA Gatačkom polju, rezerve uglja se procenjuju na 200 miliona tona. Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TE "gorivo" za više od 40 godina eksploatacije, koliko je i vek nove elektrane .

Današnja termoelektrana u Gacku napravljena je osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata. Ona proizvodi 30 odsto energije u RS, ali je na svom tehnološkom izmaku. Nova TE "Gacko 2" treba da je zameni i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TE je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svetskim energetsko-ekološkim standardima.

Inače posle izgradnje TE "Stanari" ovo je drugi "ozbiljan" energetski kapacitet koji dobija RS. Sa TE "Gacko 2" osigurava se energetska i politička nezavisnost i ekonomski opstanak države.

Podjednako je važno RS "izlazi" na kineski "Put svile", baš kao i Srbija gde su investitori sa Delekog istoka preuzeli železaru u Smederevu, startuju izgradnju pruge ka Budimpešti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Дарко

11.12.2017. 09:06

@Canadian - Немачка је 2012. и 2013. године отворила по две термоелектране на лигнит, а тренутно је у узградњи још пет термоблокова, тако да је ова технологија далеко од избацивања.

Боривоје

11.12.2017. 09:34

@Canadian - што? А у шта би требало да улажу? Можда у вјетрењачу или у сунце па да се молимо Богу да има вјетра и да нема облака. Уосталом то би другари из ЕУ једва дочекали па да купујемо од њих струју. Лако је Швабама они би нама да наметну еколошке стандарде такве да нам се више исплати да увозимо струју од на примјер Шваба за масну лову. Швабе ће кад им зафали вјетра или сунца да увезу од Руса или Француза струју а ови ложе уран умјесто угља.

marko

11.12.2017. 09:49

@Canadian - Moguce je, ima dosta resursa a sa druge strane, gladnog coveka ne zanima previse ekologija. Gacanima treba posao. Za cist vazduh ce lako.

abvgd

11.12.2017. 08:20

Brat Milorad Dodik Srbenda junak i vrlo mudar i hrabar covek, naravno uz bracu Ruse i Kineze i bog mu je ujak.

Grof

11.12.2017. 08:25

Delove za elektranu ce dopremati na aerodrom Zupci pored Trebinja,kako sam shvatio samo filter i par novih sarafa za elektranu koja je vec tamo i samo joj treba normalna uprava

Милан

11.12.2017. 09:05

Живело српско Гацко. Пролазио сам тамо летос Београд је Загреб у односу на источну Херцеговину,

Petar N. Grisogono

12.12.2017. 18:56

@Милан - Živelo... sa iskustvima koje će Gačanima 'China Africa I.D. Corporation' prenijeti iz Afrike?

Aleksandar

11.12.2017. 09:11

niti ce oni sta da ulazu niti rade, tu se kao i u Smederevu na brzinu obrnu pare i pobegne a politicari potkupe da pristanu eto to je prava istina

Prle i Tihi

11.12.2017. 10:17

@Aleksandar - Aleksandre, ovde se radi o Kinezima, ne o US stilu i Amerikancima. Smederevo je preporodjeno posle dolaska Kineza. Vaš komentar se verovatno odnosi na US stil, potpuno se slažem u tom slučaju, ali sa Kinezima je druga priča.

Vrabac

11.12.2017. 09:24

A nekada smo sa svojim sredstvima gradili TE. Evo sta nam donese "demokratija". Jad i beda...

Djordje

11.12.2017. 09:28

trenutno u svetu nepostoji tehnologija gde termo blok od 350 MW koji ima stepen iskoriscenosti od 42%!!!!!! Pozdrav, Djordje

Jovan

11.12.2017. 10:32

@Djordje - Kao prvo, rečenica počinje sa velikim slovom. Dalje, pravilno je "ne postoji" a ne "nepostoji" kao što si napisao. Takođe, ne pričaj o termo blokovima ;)

сербобебо

11.12.2017. 18:42

Ако Бог да, па се Гацко 2 на вријеме и у року заврши, нема ниједног разумног разлога да потрошња до 350 киловат-часова по домаћинству не буде о трошку државе ( Републике Српске ) - части Предсједник Додик и г-дин С.М.Послије Гацка на реду је Бук Бијела - да и Фочаци ( на енглеском Србињци )прогледају

Petar N. Grisogono

12.12.2017. 18:45

@сербобебо - Sjećate li se kako su domaći/lokalni kadrovi upropastili Gacko 1 već na samom početku? Novi bageri i damperi su upropašteni već nakon nekoliko godina (druge firme su preuzele prevoz uglja i jalovine!); ložišta su se morala prepravljati, jer su proizvođaču kotla poslati lažni uzorci uglja! Gacko 1, koje je Svjetska banka proglasila najprofitabilnijom elektranom u BiH, godinama je u gubitcima, zar ne?