U VLADI Republike Srpske sutra će biti potpisana dva ugovora o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2". Ovo je investicija vredna preko milijardu maraka, a partneri iz Kine se obavezuju da će gradnju elektrane snage 350 megavata započeti već naredne godine, ekskluzivno saznaju "Novosti".

Kako saznaje naš list, radi se o najvećoj posleratnoj investiciji u Srpskoj, a pregovori oko zaključivanja ovog posla traju već dve godine.

Potpis na ugovore ispred Srpske treba da stave premijerka Željka Cvijanović, ministar energetike Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Željko Kovačević. Očekuje se da će potpisivanju istorijskog ugovora za Srpsku prisustvovati i predsednik RS Milorad Dodik koji je u junu prošle godine u Beogradu inicirao potpisivanje memoranduma o saradnji Vlade RS i kineskih kompanija na projektu izgradnje TE "Gacko 2".

Kako "Novosti" saznaju, u sklopu realizacije ovog istorijskog projekta za Srpsku biće potpisana dva ugovora sa kineskim gigantima CAIDC (China Africa investment development corporation) i CMEC iz grupacije "Poli" (China machinery energy corporation) o strateškoj saradnji. U Vladi RS biće potpisani ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE "Gacko 2" i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će upravljati izgradnjom "Gacko 2".

SPORAZUM O SARADNjI POČETKOM aprila ove godine ministar industrije i nergetike RS Petar Đokić potpisao je u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE "Gacko 2" sa dve kineske kompanije, CAIDC i CMEC iz "Poli grupacije".

- Očekujemo potpisivanje ugovora i završetak radova na izgradnji TE "Gacko 2" za nekih 50 meseci. Kada bude sagrađena, TE "Gacko 2" će proizvoditi oko 50 odsto struje u Srpskoj. Posao sa kompanijama iz Kine je najpovoljniji za RS - rečeno je "Novostima" u TE "Gacko".

Dalje kažu da će izgradnja TE "Gacko 2" obezbediti i otvaranje na stotine novih radnih mesta, ali i cementare i gipsare u sklopu nove TE.

- Kineska kompanija CMEC već gradi TE "Kostolac" u Srbiji i sada dolaze i na tržište RS. Ove kompanije grade 70 odsto energetskih objekata u svetu. Upravljačka struktura TE "Gacko 2", kada bude sagrađena, biće 51 odsto za kineske kompanije i 49 odsto za Srpsku - navode u TE "Gacko".

Radovi na TE "Gacko 2" verovatno će biti okončani i desetak meseci ranije, a na gradilištu treba da se nađe oko 1.000 radnika. Od toga oko 400 iz RS. Kada nova TE proradi, stara ide u "penziju". Prema izvorima "Novosti" Kinezi u potpunosti finansiraju radove i nova TE zadovoljava najzahtevnije svetske standarde iz domena ekologije.

RESURS NA Gatačkom polju, rezerve uglja se procenjuju na 200 miliona tona. Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TE "gorivo" za više od 40 godina eksploatacije, koliko je i vek nove elektrane .

Današnja termoelektrana u Gacku napravljena je osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata. Ona proizvodi 30 odsto energije u RS, ali je na svom tehnološkom izmaku. Nova TE "Gacko 2" treba da je zameni i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TE je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svetskim energetsko-ekološkim standardima.

Inače posle izgradnje TE "Stanari" ovo je drugi "ozbiljan" energetski kapacitet koji dobija RS. Sa TE "Gacko 2" osigurava se energetska i politička nezavisnost i ekonomski opstanak države.

Podjednako je važno RS "izlazi" na kineski "Put svile", baš kao i Srbija gde su investitori sa Delekog istoka preuzeli železaru u Smederevu, startuju izgradnju pruge ka Budimpešti.