Doboj: Policijom na bahate kafedžije

Lj. ĐURIĆ

04. 11. 2014. u 18:01

Добој: Полицијом на бахате кафеџије
Gradske vlasti u Doboju odlučne da stave tačku na višegodišnje samovlašće ugostitelja u korišćenju javnih površina. Pošto se vlasnici više ne obaziru na inspektore, u pomoć pritiče i policija

DOBOJ - Gradske vlasti u Doboju su napokon odlučne da pokažu da nisu nemoćne u „ratu“ sa ugostiteljima i da prekinu anarhiju i samovlašće u korišćenju javnih površina.

Tamo gde ne pomaže poslovnost i korektno ubeđivanje kafedžija da ne mogu bez dozvola da proširuju svoje objekte na javnim površinama, počeli su da traže asistenciju policije.

Tako je bilo krajem prošle nedelje, kada se vlasnik kafića oglušio o naredbu inspektora da prekine radove na betoniranju ispred radnje, a nije mu pomoglo ni pozivanje da mu je majka sudija ovdašnjeg suda. Radnici koji su izvodili radove su odbili da se legitimišu pa je gradska inspekcija pozvala policiju, koja je dvojici majstora stavila lisice i „maricom“ ih odvezla u stanicu.

Inače, formalno su gradske vlasti još pre šest godina donele akt koji je predviđao zavođenje reda kad je reč o uslovima za postavljanje bašta, izlaganje robe ispred radnji, postavljanje kioska i reklama...

POPLAVE Ono što inspektorima ranije nije polazilo za rukom, „učinile“ su - poplave. Voda je bukvalno odnele ili uništila improvizovane građevine ispred ugostiteljskih radnji. Sada je odlukom Skupštine grada zabranjeno ponovno zauzimanje površina i izvođenje građevinskih radova bez dozvole.

Ali ispostavilo se da je od 24 kontrolisana ugostiteljska objekta, bukvalno samo jedan imao odgovarajuću dokumentaciju za zauzetu javnu površina.

Svi ostali već duže vreme rade bez odgovarajućih dozvola, a najveći broj njih je od dvadesetak metara prostora napravio tri i više puta veće objekte.


POŽAR

Dokle doseže bahatost nekih vlasnika kafića može da ilustruje podatak da vatrogasci koji su gasili požar na knjižari u centru grada nisu mogli da priključe šmrkove na gradski šaht u blizini zgrade policije, jer je na njega bio postavljen sto obližnjeg kafića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BlagoMeni

05.11.2014. 08:51

Ih, kao, policiju im poslase, a pajkani opet uzimaju reket od ugostitelja ili u kojoj zemlji, sem na Balkanu moze covek u uniformi svoje zemlje da sedi u restoranu ili kaficu??? To je, kao da decu od 3-5 godina stavis, da cuvaju cokoladu! :)