Све чешће можемо чути да су пчеле најважнија бића на нашој планети, али да је упркос томе њихов број драстично смањен. Зато се са разлогом може рећи да људи који се баве пчеларством уједно чине и велику мисију не само за човечанство, него и за целу планету.


Из прича оних који су блиски са пчелама, чућете да је то љубав и радост, а никако обичан посао. Пчеларство не успева без емоција, али и сталне жеље за новим знањима и искуствима. Пчелари морају бити упућени у познавање не само пчелињег света, него и свега што им је сродно. А како једна таква прича изгледа у стварном животу, сазнајемо од дугогодишњег пчелара Драгана Батинића из Сокоца, власника пчеларског центра ”Батинић”. Он је за „Новости“ описао своје прве кораке и успехе не само у пчеларству, него и у изучавању лековитог биља и прављењу разних препарата.


Многи за њега кажу да је и најцењенији и најпознатији пчелар у Романијској регији,а уз њега су у тај посао укључени сви чланови породице и свако доприноси целокупном успеху на свој начин.


- Почели смо пчеларити 1991. године са 10 кошница које сам добио на поклон од пунца. Пчелињи производи су нам били потребни због производње препарата, који су комбинација лековитог биља и пчелињих производа. Моја фирма тренутно има пет радника, а лети ангажујемо и сезонске раднике због обима посла. Поред производње пчелињих производа сакупљамо самоникло лековито биље, плантажни узгој биља као и сакупљање шумских плодова. Данас раполажемо са око 80 пчелињих друштава, имамо две наше продавнице, једну на Сокоцу, а другу у Источном Сарајеву - препричава укратко Драган све оно што се у пркаси одвијало годинама са великим трудом и залагањем.


Након основних знања које је стекао уз свог пунца, Драган се касније усавршавао на разним предавањима о пчеларству и лековитом биљу.


- Располажемо са веома богатом литературом из разних области, јер морате стално учити и усавршавати се. Да би се бавили овим послом, морате бити апитерапеут и фитотерапеут. Моја супруга је дипомирани инжињер технологије, а крећрка магистар фармације. Ту су син и снаха који су менаџери у овом послу. Преко 20 година излажемо на разним изложбама, сајмовима, где смо стекли огромно знање у овом послу и упознали многе стручне људе разних профила, где стално размењујемо искуства - каже Драган.


Пчеларски центар „Батинић“ се може похвалити да има богату ризницу лековитих производа и препарата и да већ три деценије помаже у лечењу разних оболења.


- Имамо око 100 врста производа, као што су чајеви, медне мешавине са лековитим биљем, тинктуре, прополисно биљне капи, лосиони, мелеми, креме. Продају вршимо и по нарауџби, али и кроз сајмове, а купаца има из земља широм региона бивше Југославије и даље. Највише су нам тражени препарати за јачање имунитета, за опоравак организма после тешких болести, за синусе и бронхитис, ране, кожна оболења, костобољу, сируп против кашља...


Поносно, али и са одговорношћу Батинићи стоје иза својих производа како на сајмовима, тако и пред конкуренцијом. А о квалитету, осим задовољих купаца, говоре награде и признања. - Најдраже награде су ми Сребрена значка општине Соколац, златна плакета општине Соколац, златна медаља за освојено I место у категорији медова на међународном сајму меда Брчко 2011. године, златне медаље за ромамед 1 и ромамед 2, пехар Новосадског сајма за висок квалитет козметичких препарата на бази пчелињих производа и мног друге медаље, плакете, дипломе и захвалнице, наводи Драган.


Пословни планови за наредни период су им да одрже досадашњу производњу и квалитет производа, као и да опстану на тржишту у БиХ и региону. - Када узмемо у обзир од када се бавимо производњом препарата на бази меда и лековитог биља као и расположиви квалитет, мислим да се налазимо при врху на мапи као озбиљна фирма која обавља стручно своју производњу, наводе из пчеларства „Батинић“.


На питање да ли у Републици Српској постоје услови за успешно бављење пчеларством и има ли тржишта за оне који се одлуче за тај посао, Драган Батинић је на основу свог дугогодишњег и богатог искуства дао корисне информације.


Прочитајте још: Пчелар матичар који не венчава


- Ако би говорили да ли у Српској постоје услови за успешно бављење пчеларством и има ли тржишта за оне који се одлуче управо за тај посао, најбољи доказ за то је 100 задовољних корисника наших производа који се стално јављају и захваљују на помоћи за очување њиховог здравља. За успешно пчеларење у Српској и свугде друго, потребно вам је да сте потковани са знањем у тој области, али и стално усавршавање и учествовање на сајмовима, предавањима, семинарима и конгресима. Бавити се пчеларством није лак посао, доста је захтеван и велика су улагања и зависите од врменских прилика тј. неприлика и других фактора, тако да је мисија „успешно пчеларство“ веома тешка и пуна препрека до услова за успешно пчеларење. Тржишта има у БиХ и РС ако имате квалитетне производе, а сви ми производимо мање количине пчелињих производа и препарата што је довољно за наше тржиште. Они који се одлуче за пчеларење сигурно ће моћи продати своје пчелиње производе, јер ће то бити мање количине - поручује Драган.