Monografija koju je Vučić poklonio Putinu baca novo svetlo na ulogu Crvene armije: Za Jugoslaviju palo 12.000 ruskih vojnika (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 07. 2020. u 15:00

Samo u Operaciji Beograd i čuvenoj Batinskoj bici poginulo ih dvostruko više od dosad popisanih

Монографија коју је Вучић поклонио Путину баца ново светло на улогу Црвене армије: За Југославију пало 12.000 руских војника (ФОТО)

Rusi se i dan-danas klanjaju senima poginulih predaka Foto Privatna arhiva

NULTI primerak monografije "Memorijali Crvene armije Sovjetskog Saveza na tlu Jugoslavije - ratne žrtve 1944-1945.", na ruskom jeziku, predsednik Aleksandar Vučić poklonio je u zvaničnom protokolu predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu tokom nedavne posete Moskvi.

Iza ovog obimnog, jedinstvenog dela od 718 stranica, koje je svedočanstvo epske borbe ruskih oslobodilaca, "kriju" se godine istraživanja, a autori su dva Jagodinca: istoričar mr Dejan Tanić, direktor Istorijskog arhiva u ovom gradu, i publicista Zlatomir Lazić. Rusko izdanje, važno za potomke poginulih, u štampi je, dok će izdanje na srpskom jeziku biti urađeno narednog meseca.

Reč je o projektu jedinstvenom u Evropi, jer su prvi put predstavljeni precizni spiskovi svih poginulih crvenoarmejaca na tlu bivše Jugoslavije od septembra 1944. do aprila 1945. godine. Prilikom poslednjih istraživanja, rađenih šezdesetih godina prošlog veka, utvrđeno je da je poginulo 7.878 crvenoarmejaca, od kojih su oko 1.000 njih bila N. N. lica.

SARADNJA IZDAVAČKA kuća "Gambit", publiciste Zlatomira Lazića, tokom pripreme ove važne monografije, radila je u saradnji sa Sergejem Gluščenkom, međunarodnim koordinatorom "Besmrtnog puka" i rusko-srpskom organizacijom "Memorijali".

- Sve smo ih identifikovali i otkrili da je ukupno poginulo 11.800 crvenoarmejaca, što je gotovo 4.000 više nego što se do sada znalo. Naveli smo njihova imena i prezimena, datume i mesta rođenja, pripadnost jedinici, mesta pogibije i prvobitnog sahranjivanja, jer su sahranjivani na preko 400 lokacija, sa kojih su kasnije ekshumirani i položeni u 12 memorijala od kojih je jedan u Jagodini - navodi mr Tanić, i dodaje da su podatke pet godina sakupljali u ruskim arhivima, Arhivu Jugoslavije, regionalnim arhivima i muzejima i iz dokumentacije SUBNOR-a.

Monografija čiji su recenzenti istoričari, prof. dr Predrag Marković i prof. dr Aleksej Timofejev, a naučni konsultanti saradnici Istorijskog odeljenja Ruske akademije nauka, nesumnjivo daje značajan doprinos u istraživanju istorije Drugog svetskog rata, jer baca sasvim novo svetlo na ulogu Crvene armije i ističe njen značaj.

Dejan Tanić s primerkom monografije predate Putinu Foto Z. Gligorijević

- Primera radi, postojao je podatak da je u borbama za oslobođenje Beograda poginulo i nestalo 976 crvenoarmejaca, a mi smo otkrili imena više od 1.500 njih. Prema zvaničnim podacima, u čuvenoj Batinskoj bici, jednoj od najvećih vojnih operacija na tlu bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, navodi se da ih je poginulo 1.200, a mi smo otkrili da je dvostruko više - navodi Tanić.

Mihail Kruglov, nekada prvi sekretar ruske ambasade u Jagodini

Teze iznete u uvodnoj studiji o ratnim operacijama Crvene armije, znatno menjaju vojnu istoriografiju, u kojoj se, na primer, nije pominjala Moravsko-šumadijska operacija, presudna za oslobođenje ovih krajeva. Ona, smatra Tanić, može da predstavlja korak ka pokretanju inicijative na nacionalnom nivou o popisivanju svih srpskih žrtava u ratovima vođenim u 20. veku.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije