Kiša obara rekorde! Obilne padavine u junu nisu retkost, ali 2020. će se pamtiti

Z. N.

utorak, 23. 06. 2020. u 23:20

Киша обара рекорде! Обилне падавине у јуну нису реткост, али 2020. ће се памтити

Foto Đ. Đoković

Jun 2020. je u velikoj meri nadmašio uobičajene parametre padavina koji se odnose na ovaj mesec! Za 23 dana palo više kiše od proseka za ovaj mesec

Jun 2020. je u velikoj meri nadmašio uobičajene parametre padavina koji se odnose na ovaj mesec! Kako saznajemo u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, u celoj zemlji količina padavina premašila je prosečnih 20 milimetara po kvadratnom metru.

- Na glavnim meteorološkim stanicama najveća količina padavina zabeležena je na Kopaoniku 62,3 mm, dok je u Kraljevu bilo 56,1, u Smederevskoj Palanci 54,6, a na Zlatiboru 50,6 milimetara - rekla nam je Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske promene RHMZ. - Jun je u proseku najkišovitiji mesec u godini. U prva 23 dana juna u većem delu zemlje zabeležena je količina padavina veća od proseka za ceo jun. U Kragujevcu i Nišu zabeleženo je čak 2,5 puta više od proseka za ceo mesec.

U Beogradu je količina padavina do jučerašnjeg dana za 50 odsto viša nego što prosečno padne tokom šestog kalendarskog meseca, i iznosi 151,5 milimetara.

Tokom ponedeljka, 22. juna, sinoptička situacija bila je takva da se u prizemlju i na visini zadržavala ciklonska cirkulacija sa centrom u oblasti Karpata i Crnog mora, uz preovlađujuće severno - severoistočno strujanje. Sumirajući dosadašnje meteorološke podatke, Smailagićeva kaže da je u ovom mesecu zabeleženo nekoliko rekorda.

- Istorijski dnevni maksimum padavina za jun je prevaziđen u Kragujevcu 11. juna kada je palo 82,9 milimetara, a prethodni maksimum od 58,1 zabeležen je 12. juna 1948. godine. U Nišu je takođe prevaziđen istorijski dnevni maksimum padavina za jun, 16. juna kada je izmereno 68,4 milimetra. Prethodni dnevni maksimum za Niš izmeren je 1999. godine kada je palo 56,8 milimetara.

Istovremeno, na Zlatiboru je prevaziđen maksimalan broj dana sa padavinama većim od 20 milimetara za jun. Prethodni maksimum bio je četiri dana i zabeležen je u junu 1989. i 2009. godine.

UPOZORENjE

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda stoji hidrološko upozorenje koje kaže da će na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama vodostaji tokom noći biti u umerenom porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.