Pandemiju je provela na obroncima Fruške gore, među vinogradima: Kako je izolacija pomogla novosadskoj umetnici da spremi izložbu

Slobodan Bajić

nedelja, 21. 06. 2020. u 08:50

Пандемију је провела на обронцима Фрушке горе, међу виноградима: Како је изолација помогла новосадској уметници да спреми изложбу

Foto Privatna arhiva

Radmila Šijan kaže da je imala vremena i prostora da se posveti nekim novim istraživanjima
KADA umetnik povezuje nespojivo, suprotstavlja kontraste i prati impulse, što sve dolazi samo po sebi, tada, kao i u životu, na svojim delima kreira stvarnost, sopstvenu ali svima blisku. Tako govori Radmila Šijan (40), ugledna novosadska slikarka, čija platna nežno i snažno, obojena dobrom energijom, predočavaju stvaran svet, protkan njezinim tajnama. Svakako, uz pregršt pozitivnih poruka.

Isto pristupa i prema svojim učenicima, u jedinstvenoj umetničkoj školi i radionici "Hends art", kroz koju je u prethodnih pet godina prošlo više od stotinu talentovanih mladih ljudi.

VREME izolacije zbog pandemije, tokom vanrednog stanja, provela je na obroncima Fruške gore. Svakodnevni slikarski rad u Karlovačkim vinogradima doprineo je tome da lako prebrodi karantin, pa je na pomolu nova izložba. Međutim...

- Nedostajali su mi moji učenici, deca s kojom svakodnevno radim i zajednički istražujem, njihova radosna energija - kaže Šijanova. - Naravno, zbog virusa korona obustavili smo sve aktivnosti, ali smo putem društvenih mreža bili u svakodnevnom zajedničkom kontaktu sa umetnošću. S druge strane, rad u izolaciji bio je veoma plodan, jer sam imala vremena i prostora da se posvetim nekim novim istraživanjima. Slikala sam sa uživanjem, ali su mi, ipak, tokom dva meseca samoće, nedostajali ljudi.

"Miris sena"IZLOŽBAMA, kaže, nije opsednuta, jer se javnosti obraća kada zaokruži ono što ima i želi da kaže. Ipak, u dosadašnjoj karijeri predstavila se na 10 samostalnih izložbi, a učestvovala na više od 70 kolektivnih u 48 zemalja sveta.

- Moje vreme tek dolazi. Radim više opusa odjednom, pratim impulse. Sve to traje, sve je informacija i kroz to reflektujem. Kada zastanem u onom što radim godinama, znaću da je to kraj tog opusa i predstaviti ga javnosti. Trenutno sam u opusu "Frekvencija", o informatičkom društvu, u opusu "Zemlja", "Pustinja", "Pod vodom", ali sve te opuse ne odvajam kao celinu. Nisam, što bi se reklo, komercijalni slikar, već želim da ispratim samu sebe.


"Zemlja"VELIKI formati ulja na platnu sa ženskom figuracijom, svetlosne refleksije, lični doživljaji fragmenata srpske istorije, analiza slojeva tla, i sve to lazurno, tanano, suptilno.

- Posebno je bilo zanimljivo istraživati slojeve zemlje. "Nadgledala" sam radove na izgradnji pruge Novi Sad - Beograd kod Sremskih Karlovaca i imala priliku da mnogo toga vidim, da se bavim analizom tla, naravno na skicen-bloku. Završila sam novih 12 slika, kao i više od 50 crteža i skica za neka buduća dela. Zabeležila sam mnogo toga novog u neobičnoj situaciji izolacije. Izložba je u pripremi i potrebno je odlučiti koji deo rada predstaviti. Smatram da ono što najpre završim treba da prikažem publici - zaključila je Radmila Šijan.

Radmila Šijan sa decom na izložbi

ŽIVI UMETNOST

RADMILA Šijan je završila osnovnu, a zatim i umetničku školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, a likovnu akademiju u Beogradu.

- Živim umetnost. Kada sam krenula u više razrede osnovne škole, potpuno sam se posvetila slikanju, i tada sam znala da će mi to biti životni poziv. To sam još tada rekla mojoj majci Jelici - kaže Šijanova.

ISTINSKE VREDNOSTI

- Rad sa decom doživljavam kao jednu vrstu misije - kaže Radmila. - Sve je poteklo od ideje da se nađe model koji će stati na put hiperpažnji i ogromnim količinama informacija koje prolaze kroz mozak a ne stignu da se obrade. Imamo našu malu oazu, dolaze deca od sedam do 15 godina, kao i stariji koji nam se priključe i crtaju, razgovaraju, druže se... Svako ima svoj izraz, samostalan, i bavimo se istinskim vrednostima, bez opterećenja o video-igrama, mobilnim telefonima, markiranim patikama i majicama.