Koljači zaklane logoraše bacali u jame, skakali po njima, pa sve to slikali: Glavni stožer ustaške vojnice javljao da Jasenovac može da proguta neograničen broj Srba

Dragan Vujičić

12. 01. 2020. u 12:00

Кољачи заклане логораше бацали у јаме, скакали по њима, па све то сликали: Главни стожер усташке војнице јављао да Јасеновац може да прогута неограничен број Срба
Malo poznati dokumenti o užasima NDH iz obimnog istraživanja akademika Dinka Davidova, nedavno konačno ugledali svetlost dana

NEZAVISNA Država Hrvatska sve do svog kraja sprovodila je totalni genocid nad Srbima - biološki, verski i kulturni. Cela država i ogroman broj građana NDH učestovali su u istrebljenju svojih komšija pravoslavaca. Genocid su sprovodile ustaše, rame uz rame sa vrhom katoličkog klera, koji je vodio kardinal Alojzije Stepinac. Državni aparat NDH, Sabor i Vlada, Rasnim zakonima su opravdavali bestijalnost retko viđenu u istoriji civilizacije, a jedan od najstrašnijih primera cinizma ustaške administracije iz tog vremena je postojanje Ureda za rušenje pravoslavnih hramova koji je kao izvršni organ države radio od aprila 1941. do aprila 1942.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan?

Ovo je siže istraživanja srpskog akademika Dinka Davidova koji je gotovo ceo radni vek posvetio prikupljanju građe o stradanju Srba u NDH. Ovaj istoričar umetnosti sve do kraja života (maja 2019. godine) radio je neumorno na pronošenju istine o zločinima u NDH, a kruna stvaralaštva je jedinstvena knjiga-katalog "Totalni genocid". Njen izdavač Žarko Čigoja kaže nam da je i sam bio šokiran sadržajem, naglašavajući da je u pitanju "najcelovitiji i najdokumentovaniji prikaz karaktera NDH i stradanja srpskog naroda pod ustaškom kamom".

O "terenskim ustaškim slikama", koje se prvi put publikuju u javnosti, akademik Davidov piše:

- To su, zapravo, dokumenti o samom činu, zločinu. Snimci strave i užasa. Na njima su trenuci dubokog ustaškog zadovoljstva, čak pobedničkog. Oni su sve ljudsko u sebi duboko pokopali i, oslobođeni ljudskosti, upravo tada su činili satanska dela... U takvom raspoloženju javila se pobuda da sebe i svoje žrtve slikaju za "uspomenu". Pažnju privlači i fotografija jame u koju su ubačeni zaklani Srbi, nekoliko ustaša skočilo je na žrtve radi pobedničkog slikanja. Njima su se pridružili i mladići u majicama.

O biološkom genocidu nad komšijama govore faksimili u Katalogu. Najstrašniji je onaj iz maja 1942. pukovnika Tomislava Sertića iz "Glavnog stožera ustaške vojnice" koji javlja svim jedinicama da logor Jasenovac može da "proguta" neograničen broj Srba.

Ulogu hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca u pogromu nad našim sunarodnicima akademik detaljno osvetljava kroz dokumenta sa njegovim potpisom. Tako Stepinac u svom dnevniku od 27. marta 1941. godine, posle vesti o puču u Beogradu piše: "Ali iza ovog čina, tj. državnog udara, opet izbija na javu činjenica da su Srbi i Hrvati dva svijeta, koji se nikada neće ujediniti dok je jednog od njih u životu. Duh bizantizma je nešto tako grozno, da je samo Svemogući i Sveznajući Bog u stanju da parira tim intrigama i podvalama tih ljudi. "Sledećeg dana (28. marta) u Dnevniku stoji zaključak": Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope!"


Jedan od dokumenata iz poglavlja o Stepincu je i njegov govor od 23. februara 1942. na dan obnove Državnog sabora Hrvatske. Kardinal je poglavnika Pavelića dočekao na ulazu u Crkvu Svetog Marka rečima:

"Obnova hrvatskog Sabora dokaz je Vaše duboke i žive svjesti, odgovornosti kojim golemi teret želite podeliti sa svojim suradnicima. I tu obnovu prati molitva crkve i naših srdaca... Imam isto tako duboku i živu svijest i odgovornost, da mogu Vas Glavara Države Hrvatske uspješno pomagati u obnovi i podizanju drage nam domovine."


Davidov primećuje da je ovaj govor održan u jeku ustaške klanice u srpskim krajevima u NDH. Tokom istraživanja, koje je Davidov započeo 1955. godine, pre nego što će se zaposliti u Matici srpskoj u Novom Sadu, došao je do zapanjujućih podataka da su srpske svetinje rušene sistematski preko Ureda za rušenje pravoslavnih svetinja čije se sedište nalazilo u Zagrebu u Praškoj ulici broj 2. Uredom je, svedoče priloženi dokumenti, rukovodio potpukovnik, lekar Ante Dujmović.

- Prema ustaškoj dokumentaciji nestale su srpske crkve u Iloku, Osijeku, Erdutu, Tenji, Čepinu, Trnjanima, Klokočeviku, Kobašu, Zlatniku, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi... - zabeležio je i dokumentovao Davidov.

Zgrada u Praškoj ulici odakle se rukovodilo rušenje crkava SPC

Biskup đakovačko-srijemski Antun Akšamović Državnom uredbom prisvojio je srpske crkve u 25 sela Slavonije. Prema dokumentima, Akšamović se žalio da u Vukovaru i okolini nema katoličkih bogomolja (nema katolika), pa je "pastvu" stvarao pokrštavanjem. O tome se hvalio u svojim novinama. Šokantno je da je ovaj biskup posle rata oglašen ratnim zločincem, a pre svoje smrti 1959. odlikovao ga je Josip Broz Tito Ordenom za širenje bratstva i jedinstva.

BEZ IZLOŽBE

DO poslednjih dana života akademik Davidov se, govori nam Žarko Čigoja (na slici) nadao da će u SANU biti napravljena izložba njegovih dokumenata i dokaza o sudbini Srba u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu. Umesto postavke, pojavio se Katalog dosad neviđenih slika, faksimila i svedočanstava o totalnom genocidu nad Srbima.

Dinko Davidov


DA SE NE PONOVI

- KNjIGA "Totalni genocid" potrebna je ovom narodu, da mu se nesreće ne ponove - kaže Čigoja. - Danas ponovo zabranjuju ćirilicu, zakonom otimaju crkve... Da nam se ne ponovi.

POKRŠATAVANjE U ZAKONU

POGLAVLjE o prevođenju Srba u katoličanstvo nije manje zastrašujuće. Urađeno je ima "Rasnim zakonom" izglasanim 1942, prema kome "u NDH nisu svi ljudi isti već se formira novo Zakonodavstvo prema principu vođstva".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nikola Kostić

12.01.2020. 14:19

Tužiti je za genocid i tražiti otštetu. Preko Rusa i Kineza tražiti da se u UN proglase za genocidan narod! Mada znam da će biti bar 3 veta na to.

Bob

12.01.2020. 16:09

Ово убацити у историјске читанке да деца знају српско страдање, а исто учинити и са бугарским,мађарским,албанским,муслиманским неделима над Србима.

siki

12.01.2020. 18:31

@Bob - Naravno. Učiti djecu od malih nogu da znaju ša su nam dušmani radili, a ne ćutati, kako su komunisti radili.Muslimani u federaciji uče djecu od malih nogu da mrze srbe! Vode ih oko Sarajeva i govore kako su ih "ćetnici" ubijali sa brda!Tako ih uče mudre"bošnjačke" glave..

Laki

13.01.2020. 19:39

@Bob - Srbi ništa nagovore deci kao nece da opterećuju decu sa glupostima,a hrvati kad god požele kolju i ubijaju bez problema.

Bogoljub

13.01.2020. 16:57

@lolo - ,,Istina je najoštrije sečivo'' Samo, hajde da dođemo do nje; Da je ne gušimo, krijemo, sklanjamo, da deca, narod zaborave; Da ne znaju za sebe i druge; Da su blente koje svako može da vuče za nos, tikve bez korena. Ovo su komunisti radili Srbima tokom 20. veka, neki bi da se i danas nastavi. Ne daj Bože ,,The Truth, the Whole Truth and nothing but the Truth''

Aleksandar S.

08.05.2020. 17:38

@lolo - Bleiburg treba proglasiti velikim srpskim praznikom. Recimo ja ga svake godine obavezno obiljezenoj jer mi je to daleko najomiljeniji praznik.