DEVOJČICA rođena 4. avgusta, na verski praznik Blaga Marija, dobila je ime po svetiteljki, ali joj svi od milošte tepaju Mara. Nije to bila želja ni roditelja ni kumova, već plemenitih medicinskih sestara koje rade na neonatologiji vranjskog porodilišta, gde je devojčica ostavljena po rođenju. Majka iz Trgovišta rodila je zdravo sedmo dete početkom avgusta i iz njima samo znanih razloga roditelji su odlučili da dete ostave.

Dok službe Centara za socijalni rad sprovode proceduru oko smeštaja deteta u hraniteljsku porodici, Mara se osmehuje sestrama i lekarima u porodilištu, gde će provesti mesec dana, a zatim će biti prebačena na Dečje odeljenje vranjske bolnice.

- Majka se porodila prirodnim putem, to je njoj sedmi porođaj, dete je rođeno u terminu i dobilo je ocenu devet. Na rođenju je devojčica imala blizu tri kilograma, vitalna je, aktivna i lepo napreduje - kaže dr Dobrila Šošić, neonatolog.

PROČITAJTE JOŠ - Bebu ostavili u pletenoj korpi na ulici

Ona kaže da je majka obavestila ginekologe da ne želi dete i nakon nekoliko dana izašla iz bolnice. Doktorka Šošić kaže da oni ne zalaze u razloge odricanja roditelja od deteta, već da je to prepušteno nadležnim službama.

Pretpostavlja se da su roditelji iz Trgovišta kojima je ovo sedmo dete suočeni sa lošom ekonomskom situacijom.

Vranjska bolnica / Foto J. S.


U porodilištu u Vranju kažu da su preduzeli sve zakonske mere kao i da Centar za socijalni rad iz Trgovišta svakodnevno kontaktira sa njima, jer zakon ostavlja mogućnost da se roditelji predomisle i preuzmu bebu.

- Mala Mara je divno i nežno dete. Pazimo na nju svi i brinemo. Napuštena deca nisu retkost, ali i nije retkost da se mi vežemo za njih, pa onda patimo kad ih odvedu - priča jedna od predanih sestara Sonja Prijić.

Ovaj slučaj nije usamljen, na godišnjem nivou po dvoje ili troje dece bude ostavljeno u porodilištu. Neki roditelji se predomisle, neki ne, pa deca budu zbrinuta u drugim porodicama.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ BEBE OSTAVLjENE ISPRED CRKVE: Tužni što Jovan odlazi, i srećni jer ga čeka dom