POLAGANjEM venaca i minutom ćutanja u utorak su ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu obeležene dve decenije od bombardovanja te zgrade u kome je poginulo troje novinara, dok je kod spomen-obeležja na niškom Univerzitetskom trgu i ispred ulaza u Gradsku tvrđavu odata počast 16 žrtava stravičnog napada NATO avijacije 1999. godine.

Pročitajte još: Darko i ranjen branio otadžbinu od NATO

Nišlije se i posle 20 godina sećaju 7. maja, najtragičnijeg dana tokom NATO bombardovanja, kada su oko 11.20 Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute kasetnim bombama. Među 16 stradalih Nišlija, bila je i trudnica u devetom mesecu.

Iz aviona NATO agresora na centar i druge delove grada bačeno je nekoliko stotina kontejnera sa kasetnim bombama, zabranjenih svim međunarodnim konvencijama. Toga dana ranjeno je i povređeno nekoliko desetina žitelja Niša, a od zaostalih i neeksplodiranih kasetnih bombi, koje su pronalažene posle 1999, stradalo se i dugi niz godina posle završetka agresije.

Navodeći da se građani prisećaju svih nevinih žrtava tokom bombardovanja, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur rekao je da agresor nikada neće moći da sa svog obraza spere ljagu ubijanja civila.

Pročitajte još: PODGORINA PAMTI SVOG HEROJA: Dve decenije od pogibije pilota Milenka Pavlovića

- Činjenica je da je to bio jedan specifičan rat gde je čitava teritorija Srbije bila front, gde je svako dete, svaka beba moglo da bude meta. Mi kao narod nikada nećemo zaboraviti ono što nam je urađeno. Nećemo zaboraviti nijednu žrtvu, ni stradanje, a oprostićemo samo ako budemo mogli - rekao je Banđur.


U utorak kod spomenika u Nišu

Komemorativnim skupovima pored porodica poginulih i stradalih u utorak su u Nišu prisustvovali i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, gradskog i rukovodstva nišavskog okruga, Vojske Srbije, MUP...

A u Beogradu, nakon polaganja venaca ispred spomen-ploče podignute u znak zahvalnosti NR Kini na podršci i prijateljstvu i u znak sećanja na poginule, ambasadorka Kine Čen Bo rekla je tom prilikom da su kineski i srpski narod bili zajedno u najtežim trenucima i da prijateljstvo dveju zemalja postaje sve čvršće.

- Uspostavili smo sveobuhvatno strateško partnerstvo, naša saradnja u svim oblastima postiže sve bolje rezultate, što je u interesu naša dva naroda - rekla je ambasadorka Čen Bo.


Foto Tanjug Venci kod nekadašnje kineske ambasade

Ona je zahvalila predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda, medija što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dvaju naroda.


Čen Bo i Zoran Đorđević

ĐORĐEVIĆ: NEĆEMO ZABORAVITI

NAŠA zemlja želi da sa Kinom razvija odnose u svim sferama, a ono što se desilo pre dvadeset godina je čin bez presedana u novijoj istoriji i pokazuje da ciljevi nisu bili samo vojni već i civilni - rekao je ministar rada Zoran Đorđević, koji je u utorak prisustvovao skupu ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u organizaciji Udruženja novinara Srbije. - Nikada nećemo zaboraviti, veliki smo narod, umemo da praštamo, ali nećemo zaboraviti bombardovanje i svake godine ćemo dolaziti ovde da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi.