NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE: Akcija spasilaca zadivila celu planetu

M. ROGAČ

08. 01. 2019. u 19:02

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: Акција спасилаца задивила целу планету

Akcija spasavanja u pećini na Tajlandu / Foto I. Karadžić

Ivan Karadžić Danac srpskog porekla, spasavao dečake iz pećine na Tajlandu. Kao jedan od najboljih poznavalaca podvodnih pećina uključio se u dvonedeljnu iscrpljujuću misiju

TAJLAND, Danska, Srbija, a potom i ceo svet, ponosno su klicali Ivanu Karadžiću (44) koji se minulog leta zauvek upisao u enciklopedije heroja. Dok je cela planeta zadržavala dah, moleći se za živote dvanaest dečaka i njihovog trenera koji su ostali zarobljeni u pećini Tam Luang u Tajlandu, ovaj ronilac srpskog porekla, učinio je u tom trenutku nezamislivo. Kao jedan od najboljih poznavalaca podvodnih pećina, uključio se u iscrpljujuću misiju i sa kolegama, u ime života pobedio monsunske kiše!

Dečaci, članovi fudbalskog tima, našli su se pod zemljom u toku izleta na severu Tajlanda 23. juna. Vremenske prilike su se naglo pogoršale, podigao se nivo vode u pećini, a dečaci i njihov trener ostali su zarobljeni. Čak punih devet dana nije se znalo da li su živi.Ronioci su ih tada pronašli na grebenu, oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Akcija izvlačenja dečaka trajala je više od dve nedelje. Dečaci su se borili sa sve gorim vremenskim uslovima, blatom, nedostatkom kiseonika. Tek 10. jula, svi su izvučeni na sigurno. Svet je odahnuo.

PROČITAJTE I: Život "potpisan" čoveštvom

Karadžić je tada, iscrpljen ali i srećan zbog ishoda drame za koju niko nije smeo sa sigurnošću da kaže da će imati srećan kraj, za “Novosti” poručio: “Osećam veliko olakšanje!”

GUBITAK KOLEGE TOKOM akcije spasavanja dečaka na Tajlandu, nažalost, preminuo je Saman Kunan, tajlandski ronilac, koji je volontirao u ovoj operaciji. On je preminuo zbog nedostatka vazduha dok je pokušavao da se vrati u komandni centar duboko pod zemljom. - To je bio veliki udarac za sve - pričao je Karadžić za “Novosti”. - Srećom, smogli smo snage da uspešno okončamo akciju.

Njegovi prijatelji i poznanici preplavili su društvene mreže, ponosni što je Karadžić sa kolegama uspeo ono za šta su se svi molili proteklih nedelja. Ponosna je bila i Srbija.

- Otac mi je Srbin, a majka Dankinja - ispričao je Ivan. - U Srbiji sam bio mnogo puta, provodio sam i po mesec-dva. Nažalost, nisam dolazio od 1986. godine... Za Tajland me je vezala njegova lepota, ali i ljubav koju sam pronašao.


PROČITAJTE I: “Najplemenitiji podvig godine”: Naklon herojima naših dana


U toku zadataka, iz kampa, uspevao je da nađe snage i da za “Novosti” objasni kako teku pripreme izvlačenja dece.

Ivan Karadžić / Foto I. Karadžić


- Napravili smo značajan napredak. Izvući ćemo ih odande! Nisam siguran koliko će nam vremena trebati za to, jer je potrebno zaista ozbiljna priprema, ali uspećemo! Za živote dečaka i njihovog učitelja, a daćemo sve od sebe, jer ne smemo da gubimo vreme - Karadžiću nije manjkalo samopouzdanja. - Prenesite pozdrave Srbiji! Hvala na podršci, braćo i sestre - poručio je tada Ivan.

TEŠKI USLOVI

SAT i po peške prelazimo pre prvog zarona - opisivao je Karadžić jedan od svojih dana u toku poduhvata. - U pećini se smenjuju nagli usponi i padovi. Nema svetlosti, niti vidljivosti. Voda je mutna, a kroz neke prolaze može jedva da se pruvuče samo ronilac, ali bez boca sa kiseonikom. Uslovi su zaista jezivi, a rizik veliki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)