U Kuli na Dunavu nađeno 2.300 strelica iz 14. i 15. veka!

D. B. M.

28. 01. 2016. u 08:19

Dok su raščišćavali kulu četiri radnici koji obnavljaju Golubačku tvrđavu ovih dana pronašli su više od 2.000 vrhova strela i kopalja

У Кули на Дунаву нађено 2.300 стрелица из 14. и 15. века!

RADNICI koji obnavljaju Golubačku tvrđavu ovih dana pronašli su više od 2.000 vrhova strela i kopalja iz 14. i 15. veka, dok su raščišćavali kulu četiri. Na ovom prostoru u to doba bilo je najviše borbi, a tvrđava je prelazila iz ruke u ruku Srba, Mađara i Turaka.

Kome su strelice pripadale zasada ne može pouzdano da se kaže, jer se istraživanja obavljaju bez prisustva arheologa iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. U Zavodu su nam objasnili da je njihova kolegnica koja je zadužena za Golubac na bolovanju.

Prostor unutar tvrđave bogat je arheološkim materijalom. Stručnjaci se, međutim, uopšte nisu zainteresovali za te iskopine. Tek kada su se "vrhovi strelica iz Golupca" pojavili na "tržištu", stručni nadzor za obnovu Golupca skrenuo je pažnju šefu gradilišta da sve pronađene predmete obezbedi od uništenja i krađe, a da je drugačije ponašanje zaposlenih protivzakonito i kažnjivo, pa će biti na najstroži način sankcionisano. Da je šef gradilišta to ozbiljno shvatio, svedoče najnoviji nalazi.

Istraživački radovi na prostoru Golubačke tvrđave odvijaju se u okviru projekta obnove koji finansira Evropska unija, a sprovodi Austrijska razvojna agencija. Svi predmeti koji su do sada otkriveni, i oni koji će tek biti otkriveni, postaće deo zbirke koja će biti izložena u Golubačkoj tvrđavi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Covek iz Golupca

28.01.2016. 12:26

Još jedan u nizu bezrazložno negativno intoniranih članaka "Večernjih novosti" na temu rekonstrukcije Golubačke tvrđave.Na terenu postoji arheolog, tako da nalazi nisu prepušteni na milost i nemilost. O tome svedoče i ove fotografije koje ste objavili, a koje je napravio upravo arheolog. Svi pronađeni predmeti se nalaze na bezbednom mestu. Preduzeće "Tvrđava Golubački grad" koje upravlja kompleksom tvrđave je čak ovih dana odštampalo i jednu brošuru o arheološkim nalazima. Zovite ih i pitajte.

Covek iz Pozarevca

28.01.2016. 16:10

@Covek iz Golupca - Čoveče iz Golupca, zašto ste tako negativni? Pa ovo je dobra vest. Naći toliko strelica u jednoj kuli je fenomenalan nalaz! Samo je mali problem jer nijedna institucija (muzej, zavod) ne prati ove radove. Zašto nije pozvan Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva? Ili arheolog iz Muzeja iz Požarevca? Zar za ovakve radove saglasnost ne daje Ministarstvo kulture? Gde čuvate nalaze - na bezbednom mestu? Zašto se onda pojavljuju na pijaci u Velikom Grdaištu? 20 evra mala strelica...

Markobgd

28.01.2016. 16:23

@Covek iz Golupca - A odakle onda artefakti u prodaji ako je "sve pod kontrolom" ?

mirko2

29.01.2016. 16:34

@Covek iz Golupca - 20 Evra puta 2000 komada = 40.000 Evra. Koliko je kula otkopano? Pa ova tvrdjava moze da isplati samu sebe svojom obnovom :)))

Археолог

28.01.2016. 16:20

Има или нема археолога? Закон о културним добрима у члану 112 каже: "Ископавање и истраживање археолошког налазишта обавља научна установа или установа заштите, у складу с овим законом. Министарство надлежно за послове културе одобрава археолошко ископавање и истраживање археолошког налазишта. Одобрење се може издати научној установи или установи заштите ако има сачињен пројекат о истраживањима археолошког налазишта, одговарајуће стручне кадрове..." Да ли је ово испуњено или није?