Adam preživeo i Štazi

M. Lopušina

02. 04. 2011. u 20:55

Adam Lauks iz Berlina, penzioner poreklom iz Vojvodine, odlučio da potraži pravdu i ostvari svoja prava. Optužen da je špijun i da je planirao ubistva funkcionera. Mučili ga

POŠTOVANA gospodo, ja sam žrtva istočnonemačke tajne službe Štazi i jugoslovenske Udbe, pa vas molim da pronađete moj dosije i pomognete mi da ostvarim svoja ljudska prava kao bivši politički zatvorenik u Nemačkoj.

Ovu molbu poslao je prošlog meseca Adam Lauks iz Berlina, penzioner, poreklom iz Vojvodine, koji je bio uhapšen u Istočnoj Nemačkoj, optužen za špijunažu i pokušaj ubistva nemačkih funkcionera. Lauks je rođen 28. jula 1950. godine u Beški, i posle studija i zaposlenja u Beogradu, kao službenik Ljubljanske banke, otišao je u Berlin da bude šef njenog predstavništva u DDR-u.

- Uhapšen sam 1982. godine u prostorijama Ljubljanske banke u Berlinu. Agenti Štazija odveli su me u zatvor i mučili da priznam ko me je iz Jugoslavije poslao kao špijuna i atentatora u DDR. Prvo su me fizički zlostavljali, prebijali i vezivali lisicama i lancima za krevet. A potom su me zatvorski lekari secirali na živo da bih priznao optužbe - seća se Adam Lauks.

JESAM PRETIO PREGLEDOM mojih pisama iz zatvora „Rumelsburg“, vidi se da sam ja u nastupu očaja zaista pretio da ću da ubijem nekog od funkcionera Štazija u Berlinu i sedam istočnonemačkih diplomata u Beogradu. Zato su Nemci tražili od Beograda da me Udba uhapsi ili da me strpa u ludnicu. Međutim, ja sam bio totalno nesposoban da takav atentat izvedem - priznaje nam Adam Lauks.

Sve je počelo, kaže, 1972. godine, kada je kao student ekonomije u okviru državne razmene posetio DDR. Bio je tada prvi put u Berlinu, koji je kasnije posećivao više puta, do 1975. godine.

- U Nemačkoj sam se družio sa mladim poslovnim ljudima, koje sam nagovarao da dođu u Beograd i vide kako se slobodno živi u Jugoslaviji. Obožavao sam Josipa Broza Tita i o njemu lepo govorio, ali sam, priznajem, ogovarao političare DDR-a i SSSR-a, što mi je došlo glave. Neko me je od njih prijavio agentima Štazija... - objašnjava Lauks.

Do ovih saznanja je naknadno došao aprila 2010. godine, kada su u Nemačkoj svi dosijei zloglasnog Štazija otvoreni i dati na uvid građanima i žrtvama tajne policije. Tako je i Adam Lauks prvi put pogledao odlomke iz svog policijskog dosijea.

- Iz njih se vidi da je Štazi imao kontakte sa Udbom i vojnom službom KOS u Beogradu i Ljubljani, gde je bila direkcija moje banke, tražio podatke i moju proveru. Ja sam u zatvoru Štazija, u Berlinu, posle mučenja štrajkovao glađu, pa su Nemci bili primorani da mi spasavaju život. Verovali su da ću da umrem i deportovali me iz Nemačke u Sloveniju. Kada se to dogodilo, postao sam predmet obrade jugoslovenske tajne policije - tvrdi Lauks.

U to vreme, sredinom osamdesetih, oženio se u Sloveniji, ali se ispostavilo da je i dalje bio praćen, jer je Štazi stalno u Beograd i Ljubljanu slao lažne podatke o navodnim namerama Adama Lauksa.

- Kako vidim iz mog dosijea, optužen sam da sam pripremao atentat na Erika Honekera, predsednika Istočne Nemačke. Zbog toga je Štazi poslao u Beograd zahtev Udbi da me 1987. godine uhapse. Iz dosijea se vidi da je moj slučaj bio toliko važan Štaziju da je za njega znao i lično Miša Volf, šef ove agenture - otkriva nam Lauks.

Zadovoljan je, naravno, što ga jugoslovenska policija nije predala Štaziju...

- Trenutno radim na sortiranju dokumentacije iz Arhiva Štazija i lekarskog kartona iz bivše zatvorske bolnice u Berlinu, koja zvanično nije postojala i nigde nije bila registrovana. Uspeo sam da uz pomoć kustosa Muzeja Štazija nađem tu bolnicu, dovedem u nju novinare „Šterna“ i pokažem gde su me mučili i secirali - kaže Lauks.

Bio je zatočen prvo u centralnom berlinskom zatvoru „Moabit“, a potom je prebačen u zatvor „Rumelsburg“. Lekarski karton pokazuje da su mu doktori tajne policije 28. februara 1983. secirali unutrašnji mišićni prsten, sekli vene i puštali krv „na živo“.

Adam Leuks danas ima 61 godinu i želi da uz pomoć BIA kompletira dokumentaciju, kako bi došao do pravde i, kaže, ostvario svoja ljudska prava:

- Preživeo sam torturu Štazija, ali želim da tužim državu Nemačku za zlostavljanje i da tražim milionsku odštetu, ne da bih naplatio svoje muke, već da bih javnosti pokazao da država, kada čini zločin, za to mora da bude i kažnjena - poručuje vojvođanski folksdojčer Adam Lauks, koji danas živi u Berlinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Adam Lauks

19.10.2012. 11:09

@Miodrag Bumbic - od 19.5.1982 - 29.10.1985 bio sam kao Jugosloven krivooptuzen, prilikom dva napada Lekara dousnika i egzekutora STAZIja tesko telesno ozledjen,potom krivoosudjen i umesto da sam po resenju suda 7.6.1983 bio prognan u Jugoslaviju, prepusten sam muciteljima STASIJA na milost i nemilost. Konsul Zivaljevic je bio u rukama STASIJA i bio je zainteresovan za nas nepovratak u Jugoslaviju, jer je sam bio upleten u sverc kvarcnim satovima, kao i racunopolagacica i jos neki clanovi ambasade u Berlinu.

Adam Lauks

03.04.2011. 20:13

Dragi moji, sto bi rekao Minimaks. Do 1974 sam bio Nemac, a zvali su me od mila Svaba ili Svapce ili Laca. Stidio sam se za sve pocinjene zlocina nad nasim ljudima tokom drugog svetskog rata i svako pitanje o nacionalnosti je bilo za decaka Adama velika trauma. Rec Nemac sam cedio kroz zube i morao je ponoviti glasnije. 1974 sam se Hvala Titu i ustavu mogao izjasniti za Jugoslovena i samo s NEUNISZTIVIM PONOSOM zadojen istorijom i legendama iz rata sam mogao preziveti mucenja van svake pameti.

Adam Lauks

04.04.2011. 00:26

komentar 3-dalje:Dosijei STASIJA su davno otvoreni.- nemas pojma Marko ne sramoti sebe;2010 sam uspeo oteti moj zatvorski dosije od 1080 stranica gde su dokazi o mucenju;Zelim doci do ISTINE - traziti pravdu u Nemackoj za zrtvu mucenja je beznadezno - nema § za kaznjavanje mucenja i torture !??;prvu zenu istocnu nemicu sam upoznao na studijama u Berlinu i ozenio 1976;1975 sam se vratio u Berlin verenici i kcerkici - nisam slutio da je spijunka Mise Wolfa spremana za SFR Jugoslaviju;...

Adam Lauks

04.04.2011. 00:31

Trazim dokaz i pismenu potvrdu da je gospodja Marlies Lauks- dao joj je pukovnik KOSa Milan Prekarevic Jugoslovensko drzavljanstvo u Ljubljani 1984 i "tesio" je dok sam ja u Berlinu Rummelsburg u lisicama i lancima lezao razapet na Adamov krevet. Ne otkopcase me niti za veliku niti za malu nuzdu1.-20.2.1984 ! Ubise boga u meni tako vezanog i razapetog.Drugi strajk gladju od 20.12.84 - 30.9.85 je bio moj odabrani put kuci, jer mrtvo telo pripada Jugoslaviji. Spijunka me cekala mrtvog - dokazano

Adam Lauks

04.04.2011. 00:35

Nego da skratim... prevediute ili procitajte. Ili da Vam posaljem oba broja Ljubljanske MLADINE koja je februara 1987- dve godine nakon prevremenog progona u Jugoslaviju objavila hrabro interviju samnom i time napravila medjudrzavni skandal.U Jugoslaviji NIKO nije imao od svih novina m...  da pise istinu.Svaka cast Gorazdu Suhadolniku..Vi razcepaste MOJU istinu i u blato je baciste !? Ljudi BRE to ne biva !Ja verovah u srpsku istinu, bogami od danas vise jok !

Adam Lauks

29.04.2015. 00:39

Umesto polemike sa Lopusinom saljem Vam ovaj Link sa zamolbom da ga prevedete i Objavite u potpunosti - bez ikakvog honorara. Kladim se da niste toliko slobodni i suvereni da to mozete napraviti, i da se i vi nadate ulasku u Nemacku Evropsku uniju, da vas lebom rane oni sto su vas uranskom municjiom tukli. http://adamlauks.com/2015/04/27/gauck-maaste-sich-der-rolle-des-obersten-richter-an-urkundenunterdruckung-des-joachim-gauck-bremste-richtungsweisend-das-ermittlungsverfahren/