Providan manevar Prištine sa taksama: Kurtijeva zamka usred bitke protiv korone

D. R. Đ.- J. Su.

02. 04. 2020. u 08:00

Odluka tehničke vlade u Prištini da privremeno suspenduje takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije samo paravan. Pokušava da sa Beogradom uspostavi međunarodne odnose. Ambasada SAD: Ne stvarati nove barijere

Провидан маневар Приштине са таксама: Куртијева замка усред битке против короне

Foto Z. Jovanović

POD maskom ukidanja taksa na srpsku robu tehnički premijer u Prištini Aljbin Kurti pokušava da sa Beogradom uspostavi međunarodne odnose u doba kada se ceo svet bori protiv virusa korona. Iza njegove odluke da privremeno suspenduje takse od sto odsto na srpske proizvode i to samo do 15. juna, uz istovremeno uvođenje mera reciprociteta, stoji namera da se na planu robne razmene tzv. Kosovo predstavi kao da je u istoj ravni sa državom Srbijom, članicom Ujedinjenih nacija.


To se vidi u delu prištinske odluke koja kaže da "Vlada smatra da su mere reciprociteta instrument odnosa između suverenih država", kao i da "u trgovinskim odnosima sa Srbijom izrazi u pratećim dokumentima moraju biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i važećim zakonodavstvom".


Obrazloženo je da se tu misli na "fitosanitarne dokumente i prateću dokumentaciju za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu fitosanitarnoj kontroli", kao i za veterinarske potvrde, dokumentaciju za proizvode životinjskog porekla i potvrde za medicinske proizvode i opremu.


Nenad Đurđević, iz Privredne komore Srbije, kaže za "Novosti" da su se do sada za trgovinu između centralne Srbije i teritorije KiM, prema dogovorima iz dijaloga dveju strana, koristili statusno neutralni obrasci, a ne međunarodni:


- Ovom odlukom vlada u Prištini će očigledno tražiti da ti obrasci budu onakvi kakve oni propisuju za sve ostale zemlje, mada to tek treba da vidimo. Odluka nalaže da se koristi obrazac "po ustavu Kosova", ali možda na njima neće morati da stoji "Republika Kosovo".


Američka ambasada u Prištini saopštila je u sredu da su SAD bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere:


- Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog.


Naš nekadašnji šef misije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da odluka Kurtijeve vlade ne otvara perspektivu za nastavak pregovora sa Beogradom jer je reč o suspenziji a ne ukidanju taksa:


- To ne odgovara stavu srpske strane o bezuslovnom ukidanju nameta kao uslovu za nastavak dijaloga. Reciprocitet koji zavode odnosi se na statusno pitanje i uvodi se na osnovu već proklamovane platforme vlade u Prištini da pregovori sa Beogradom treba da se vode između dva ravnopravna subjekta.


"SAMOOPREDELJENJE" ZA IZBORE


NA sastanku sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem o situaciji posle pada vlade, Kurti je zatražio raspisivanje izbora. Za ovu opciju, zbog virusa, nije lider DSK Isa Mustafa, a i lider DPK Kadri Veselji ocenio je da bi bilo neodgovorno sada pozvati građane na birališta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Анти Антифа

02.04.2020. 08:21

У свим кинтактима треба наглашавати да је АП КиМ под привременом управом УН

Dejan

02.04.2020. 08:49

Treba srbija da uvede 100% takse a ne da im prodaje psenicu puna sela siptarskih kamiona sad kad nema gde dobra je i nada psenica.

Деан

03.04.2020. 09:31

@Dejan - Није проблем шта ће Шиптари да једу, већ наши људи!

Деан

03.04.2020. 09:35

@Sela - А како тебе није срамота? Људи гину на Косову и Метохији већ 20 година. Исто толико људи у енклавама живе у изолацији, а ми ни месец дана.

Mile SRBIJA

04.04.2020. 00:08

Nikakvi pregovori sa teroristima svako normalan zna da se sa teroristima pregovara samo na jedan jedini nacin znaju svi kako