Kratkovido zastrašivanje Srbije: Oglasio se ambasador Rusije o porukama SAD i EU povodom isporuke pancira

D. MILINKOVIĆ

27. 02. 2020. u 21:40

Saradnja naših država, koju nastavljamo, ne narušava bezbednost trećih zemalja, rekao je Aleksandar Bocan-Harčeno

Кратковидо застрашивање Србије: Огласио се амбасадор Русије о порукама САД и ЕУ поводом испоруке панцира

RETORIKA Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojno-tehničku saradnju je potpuno nerazumljiva. Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja.

Ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčeno, za "Novosti", komentariše poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije. Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema "Pancir", a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.- Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid. Naši odnosi sa Srbijom su zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima. Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima - kaže Bocan-Harčenko.

Na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, ambasador Ruske Federacije odgovara:

- U celini, kritika na račun Moskve je jedan od instrumenata nepoštene konkurencije. NJen cilj je da se spreči jačanje našeg prisustva ovde, pre svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije