PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da bi vlada tzv. Kosova od 15. marta mogla da ukine takse, za početak na sirovine koje stižu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Od 1. aprila mogli bi da padnu i svi ostali nameti, i to na period od 90 dana.

Ukidanje taksa u fazama, koje je predstavio Kurti, po njegovim rečima, zavisiće od poteza Beograda. Njegov zahtev glasi - kampanja za povlačenje priznavanja tzv. Kosova mora da se potpuno obustavi ili će se od 15. juna sve vratiti na staro:

- Sve zavisi od toga da li će Srbija prekinuti kampanju u svetu i obavezati se na uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom. Ukidanje taksa na uvoz sirovina je znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa. Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka.

Kurti je naveo da se na ovakav korak odlučio nakon sastanka sa različitim komorama i udruženjima lokalnih preduzetnika i posle detaljne analize. Poručio je i da čuje zahteve međunarodnih faktora, ali je istakao da je "njegova dužnost da štiti interese građana Kosova".

U Prištini su za ovaj gest "dobre volje" oko taksa odmah zatražili i kontrauslugu od Evropske unije.

- EU bi trebalo da ceni ukidanje taksa, nudeći nam liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu - smatra Kurti.

Inače, ovaj Kurtijev potez usledio je samo dan nakon što je predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju u Vašingtonu preneta jasna poruku da SAD očekuju ukidanje taksa. Američki državni sekretar Majk Pompeo Tačiju je rekao da je to neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom. Međutim, tokom dana iz Prištine je plasirana nezvanična vest da Kurti nema nameru da posluša zahtev, i da je to čak predočio Ričardu Grenelu, specijalnom izaslaniku predsednika SAD.

Pod izgovorom da "štite kosovsku privredu", prištinske vlasti su prvo uvele takse na srpsku robu u iznosu od deset odsto 6. novembra 2018, a zatim su ih 21. novembra, dan posle propalog glasanja o zahtevu da postanu članica Interpola, povećali na sto odsto. Ovaj potez obrazložen je stavom da "Srbija troši veliki novac za podrivanje suvereniteta Kosova i pritom taj novac zarađuje od trgovine sa Kosovom".

Krajem decembra 2018. proširena je lista i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji, a koje su dotad bile izuzete od mera. Šteta koju su pretrpele srpske firme do danas meri se stotinama miliona evra.


BRNABIĆEVA: VELIKE SILE ZA KOMPROMIS

PREMIJERKA Ana Brnabić, na sednici Skupštine Srbije na kojoj su članovi Vlade odgovarali na pitanja poslanika, ocenila je da je pre 2013. pitanje KiM bilo zatvoreno za sve velike sile i da je bilo nezamislivo da će SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska danas pozivati na kompromis Beograda i Prištine.

Navodeći da je to "neverovatan istorijski uspeh" Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, Brnabićeva je navela da Beograd danas vodi politiku u kojoj je Priština pod međunarodnim pritiskom i gde predstavnici međunarodne zajednice duže od godinu dana nisu izgovorili floskulu "pozivamo obe strane".