UTEŠNO je čuti generala Frederika Bena Hodžisa, bivšeg komandanta američke vojske u Evropi, koji povodom ruske isporuke raketnog sistema "Pancir" poručuje: "Zapad nije pretnja za Srbiju". Da njegova arogancija i sila ne ostanu neiskazane, general nas očinski savetuje i da novac uložimo u puteve i radna mesta, a ne u "nepotrebno naoružavanje zbog nepostojećih pretnji".

Ne uliva spokoj, međutim, što general države koja za vojsku izdvaja gotovo 800 milijardi dolara, i po tome je prva u svetu, druge ubeđuje kako je bolje da ulažu u infrastrukturu a ne u oružje. Narodu koji je ne tako davno na svojoj koži osetio snagu američke vojne kase ovakva pouka nije samo licemerna, već i ukazuje na novi pritisak i pretnju.

Srbija je zbog opremanja vojske već nekoliko godina pod američkom lupom, a redovno čitamo izveštaje u kojima zabrinuto konstatuju da kupovina naoružanja i opreme može da ugrozi mir i bezbednost u regionu.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić pitao američkog generala Hodžisa: "Zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbedila im "Kajove" i zbog čega su dobili haubice"

A u tom istom regionu - zna to i američki general, ali ne izgovara - vojne kase uveliko prevazilaze izdvajanja za puteve ili fabrike. Jednostavno rečeno, sve puca od naoružavanja. Iako su članice NATO, svoje sisteme jačaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, pa čak i donedavni amblem vojne nemoći - Albanija. Na profakturama zapadnih trgovaca su avioni F-16, helikopteri, artiljerija dugog dometa, raketni sistemi, oklopna vozila, radari...

Srbija dobro zna da ono što se odnosi za druge, za nju ne važi. Ali i da sve ima svoju cenu, pa i vojna neutralnost. A da ona bude jedini prirodni izbor naše zemlje pobrinule su se upravo Hodžisove kolege, pre 21 godinu, široko trošeći svoj obilni vojni budžet u operaciji "Plemeniti nakovanj".

Znamo se, reklo bi se.